Index Vakbarát Hírportál

Súlyos korrupciós botrányt tártak fel a kormányzó spanyol Néppártnál

2015. március 24., kedd 13:42

Pablo Ruz vizsgálóbíró szerint 1990-2008 között a kormányon lévő spanyol Néppártnál létezett egy titkos kassza, amelyből választási kampányokat és jutalmakat fizettek ki, írja a spanyol sajtóra hivatkozva az MTI.

A különböző cégektől származó pénzből finanszírozták például egy 2008-as 60 millió forintos választási kampányt La Riojában, egy 2002-es 10 millió forintos vizcayai kampányt. De a B kasszából fizettek ki 26 millió forintot egy navarrai tanácsadónak, amikor távozott a posztjáról, és ez volt a forrása a Néppárt madridi székházának 454 millió forintba kerülő felújításának is.

A bíró 190 oldalas jelentésében hat ember bíróság elé állítását javasolta, köztük a párt két korábbi pénztárnokát, Luis Bárcenast és Álvaro Lapuertát, Cristóbal Páez egykori ügyvezetőt, és egy építész iroda három munkatársát.

A Gürtel-ügynek nevezett botrány egy vállalkozó elleni nyomozással kezdődött, aki a gyanú szerint politikusokat fizetett le. Így jutottak el a hatóságok a Néppárt pénztárosához, Bárcenashoz, akiről kiderült, hogy 48 millió eurós svájci bankszámlája volt. A Néppárt állítása szerint nem volt tudomásuk a B kasszáról, a pénztárnok egyedül dolgozott.

Rovatok