Index Vakbarát Hírportál

Vicc, hogy az EU-ban még nem törölték el a roamingdíjakat

2015. március 24., kedd 20:14

Vicc, hogy az EU-s tagállamok nem akarják mesgzüntetni az év végétől a külföldi, unión belüli mobiltelefonálásért fizetendő roamingdíjakat, fejtette ki egy kedd esti rendezvényen Andrus Ansip, az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős alelnöke. Ansip szerint a roamingdíjakat egységesen és gyorsan el kell törölni.

Az Európai Bizottság szerdán tart majd vitát a digitális egységes piac létrehozásáról. Ansip, aki korábban észt kormányfő volt, örömének adott hangot, hogy elindulhatnak végre az egyeztetések a két társjogalkotó, az Európai Tanács és az Európai Parlament (EP) között. Ansip szerint ugyanakkor a tárgyalások jóval mélyebbről indulnak annál, mint a bizottság remélte.

"A bizottság álláspontja világos. A lehető leghamarabb el kell törölni a roamingdíjakat. Erős netsemlegességi szabályokra van szükség, és szorosabb koordinációra a frekvenciák terén" - mondta Ansip.

Ezzel szemben a tagállamok a roamingdíjak teljes eltörlése helyett a hónap elején abban állapodtak meg a tanácsban, hogy a szolgáltatóknak egy később meghatározandó keretig kellene ingyenessé tenniük az EU-n belüli böngészést és telefonolást, annak kimerülése után viszont továbbra is felszámolhatnának roamingdíjat, igaz, legfeljebb annyit, amelyet ők maguk fizetnek azért, hogy más társaságok távközlési hálózatát igénybe vegyék. A tanács szerint az unión belüli külföldi telefonálás így is sokkal olcsóbbá válhat.

A roamingdíjakat és a netsemlegességet szabályozó uniós rendelet a tervek szerint 2016. június 30-án léphet hatályba, de csak akkor, ha a tanácsnak és az Európai Parlamentnek sikerül megállapodnia. A két intézmény egyetértése nélkül ugyanis nem születhet uniós jogszabály.

Rovatok