Index Vakbarát Hírportál

Az USA nem csökkenti haderejét Afganisztában

2015. március 25., szerda 01:09

Az Egyesült Államok az eredeti tervekkel ellentétben nem csökkenti, hanem 2015 végéig a jelenlegi 9800 fős szinten tartja afganisztáni katonai kontingensének létszámát – jelentette be kedden Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.

Obama azután beszélt erről a Fehér Házban, hogy először találkozott a fél évvel ezelőtt megválasztott Asraf Gáni afgán államfővel. A korábbi tervek szerint az év végére csak 5500 katona maradt volna Afganisztánban, a csapatkivonás lelassítását Gáni kérte, írja az MTI.

Afganisztán továbbra is egy nagyon veszélyes hely

- mondta Barack Obama.

Az amerikai elnök közölte, hogy a 2016-os csapatkivonás ütemét később határozzák meg. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy annak határideje továbbra is 2017 (akkorra mintegy ezer katona marad a kabuli amerikai követség körzetében), és az sem változott meg, hogy az amerikai erőknek már nincsen harci szerepük.

Az elnök szerint nagyon érdemes néhány hónappal elhalasztani az amerikai erők létszámának csökkentését.

„Meg akarunk bizonyosodni afelől, hogy mindent megteszünk az afgán biztonsági erők sikerének elősegítése érdekében, hogy ne legyen szükség a visszatérésünkre" – hangsúlyozta.

Barack Obama megerősítette, hogy kormánya legalább a 2017-es pénzügyi év végéig meg kívánja hosszabbítani az afgán biztonsági erők pénzügyi támogatását. Ez kongresszusi jóváhagyás esetén évi mintegy 4 milliárd dolláros vállalást jelent majd.

Asraf Gáni kijelentette: az afgán vezetés nem engedi meg, hogy Afganisztán a globális terrorizmus indítóállása legyen.

Az afgán elnök elmondta az amerikai rugalmasságot Afganisztán a reformok felgyorsítására és arra fogja felhasználni, hogy biztosítsa csapatainak jobb kiképzettségét és felfegyverzettségét. Rámutatott, hogy az afgán békefolyamatot az afgánok fogják irányítani.

Rovatok