Index Vakbarát Hírportál

Bilincsben vitték el a kormányülésről

2015. március 25., szerda 13:38

Megbilincselve vezették el a kormányülésről az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat vezetőjét. A miniszteri rangban lévő Szergej Bocskovszkijt tavaly áprilisban nevezték ki a szervezet élére.

A gyanúsítottal a kamerák előtt közölte az ügyészség képviselője a letartóztatás okát: eszerint Bocskovszkij költségvetési pénzeket sikkasztott el, a katasztrófavédelmi szervezet beszerzésein keresztül.

Szergej Bocskovszkijt megbilincselve vezették el

Bocskovszkij mellett letartóztatták helyettesét is, aki szintén jelen volt a kormányülésen.

A kormányfő, Arszenyij Jacenyuk többször kiállt a korrupció visszaszorítása mellett. Ez a kötelező politikai retorikán túl azért is fontos, mert a külföldi hitelre szoruló Ukrajnával szemben ez a hitelezők elvárása is. Kijev a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF)a múlt héten megkapta a 17 milliárdos hitel jóváhagyását. Az összeg 30 százalékát a következő 12 hónap alatt fizeti ki az IMF.

A gyanú szerint Bocskovszkijék indokolatlanul magas áron vettek üzemanyagot a katasztrófavédelem számára egy magáncégen keresztül, amely ezután a egy Jersey-ben lévő off shore cég számlájára utalta, ahonnan az Bocskovszkij és helyetteséhez köthető céghez áramlott. Innen került a pénz Bocskovszkij és helyettesének számláira, amelyeket a Bank of Ciprusnál nyitottak – rajzolta fel a sémát Arszen Avakov. A belügyminiszter beszámolója után Jacenyuk döntött a katasztrófavédelem vezetésének menesztéséről.

Avakov a mezőgazdasági és élelmiszeri minisztérium gazdálkodását vizsgáló nyomozás elindításáról is beszámolt. Igaz, egyelőre nem valószínű, hogy ebben az ügyben nagy fejek fognak hullani: a vizsgálat ugyanis a tavaly októberi parlamenti választás előtti időszakra terjed ki, amikor a tárcát a Szvoboda (Szabadság) irányította. A nacionalista párt azonban a választásokon az öt százalékos küszöböt sem érte el, így a korábban 10 százalékos támogatottságot élvező Szvoboda kiesett a parlamentből.

Rovatok