Index Vakbarát Hírportál

Bombázzák Jemen fővárosát

2015. március 26., csütörtök 06:33 | aznap frissítve

A Szaúd-Arábia által vezetett Öböl-menti katonai koalíció csütörtökre virradóra repülési tilalmi övezetté nyilvánította  Jemen légterét, és arra figyelmeztette az arra közlekedő hajókat, hogy ne közelítsék meg az ország kikötőit, írja az MTI.

Hírügynökségek és arab hírtelevíziók arról számoltak be, hogy a koalíció légicsapást mért egy légi támaszpontra a szanaai repülőtér közelében, és megsemmisítette a síita húszi lázadók egyik légvédelmi ütegét, illetve más célpontokat is bombázott. Visszafoglalták Áden nemzetközi repülőterét is a húszi felkelőktől, akik szerdán foglalták el azt.

Szemtanúk szerint a fővárosban folyamatosan erős robbanásokat hallani. Az al-Arabíja hírtelevízió úgy tudja, hogy a szaúdi légierő teljesen ellenőrzése alá vonta Jemen légterét, és megsemmisítette a húszik légvédelmi eszközeinek nagy részét. A híradás szerint a lázadók négy harci repülőgépe és hadműveleti törzskara is megsemmisült.

Szerda este jelentették be, hogy Szaúd-Arábia és öbölbeli szövetségesei hadműveletet indítottak Jemen területén a síita húszi lázadók ellen. A hadművelet célja Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök törvényes kormányának megvédése az Irán által támogatott síita lázadóktól, mondta Washingtonban Adel al-Dzsubeir, Rijád amerikai nagykövete.

A katonai koalícióban tö bb mint tíz ország vesz részt. Kairó, Szaúd-Arábiával és a többi Perzsa-öböl-menti országgal egyeztetve, politikai és katonai támogatást nyújt a hadművelethez.

A Fehér Ház közölte, hogy az Egyesült Államok nem vesz részt a hadjáratban, de Barack Obama elnök utasítására "logisztikai és hírszerzési" támogatást nyújt a koalíciós erőknek, és egyeztet Rijáddal. 

Rovatok