Index Vakbarát Hírportál

Áramszünet bénította meg Amszterdamot és környékét

2015. március 27., péntek 11:23

Áram nélkül maradt pénteken a holland főváros és környéke, írta a Reuters. Nem járnak a metrók és a villamosok, szükség áramforrást használva sugároznak a környéken található rádiók és televíziók, köztük néhány országos csatorna is. A média percről percre tudósít a fennakadásokról és a közelekedési problémákról.

Délelőtt ment el az áram a teljes észak-hollandiai régióban. Az üzemzavart  a holland elektromos hálózat üzemeltetője, a TenneT Holding a túlterhelt távvezetékekkel magyarázza. Sok elektromos árammal működő jármű a megállókban vagy a pályán rekedt, a metróállomásokon kinyíltak a jegyellenőrzéshez használt peronkapuk.

A kommunikációs rendszerek nem működnek, az amszterdami Schiphol Repülőtéret is lezárták. Biztonsági áramellátásról működnek az alapvető rendszerek, de a gépeket más repülőterekre irányítják.

A holland RTL nieuws percről percre közvetíti az eseményeket, információik szerint súlyos a helyzet. Sokan liftekben ragadtak, nem működnek a zsilipek és a felhúzható hidak, így a hajóforgalom sem zavartalan. Nem működnek a telefonok, a vasúti pályákon is nagy zavart okoz az áramszünet.

A kórházak tartalék áramforrásokról működnek, van ahol a telefon és az internetszolgáltatás sem működik.

Update: Fél 12-re elkezdett helyreállni a rend, egyre több helyen van újra áram. Megnyitották a repteret és elkezdték az utasok beszállítását. Amszterdam környékén is visszatért az áram. Arról még nincs hír, hogy mi okozhatta a hatalmas áramszünetet, a vizsgálatot megkezdték.

Rovatok