Index Vakbarát Hírportál

Az EU-n különbözött össze Anglia két miniszterelnök-jelöltje

2015. március 27., péntek 00:21 | aznap frissítve

A jelenlegi brit miniszterelnök, és a Munkáspárt vezetője csütörtök este csapott össze a választások előtti első televíziós vitában. A vita nem volt éppen vérre menő, de markáns véleménykülönbség mutatkozott meg ez EU-tagsággal kapcsolatban.

Kilépünk, ha azt szeretnék

David Cameron elképzelhetőnek tartotta a kilépést is, habár összességében a maradás mellett érvelt. Elmondta, hogy ha a kormányzó konzervatív párt a választások után is hatalmon marad, 2017 végéig megtartják a Nagy-Britannia EU-tagságáról általa két éve megígért referendumot, foglalta össze szavait az MTI.

Hangsúlyozta, hogy ő elsősorban az Európai Unió megreformálását szeretné elérni. Az EU "bizonyos mértékig" jelenlegi formájában is hasznos Nagy-Britannia számára, de összességében "nem működik megfelelően" - tette hozzá.

"A választási lehetőség az lesz, hogy maradjunk-e a megreformált (EU-ban), vagy távozzunk" - fogalmazott a brit kormányfő. 

Nem lépünk ki semmiképpen

Ed Miliband a választások előtti első televíziós megmérettetésen kijelentette: katasztrófával érne fel Nagy-Britannia számára a kilépés az Európai Unióból.

Szerinte Nagy-Britanniában akkor kell népszavazást tartani az EU-tagságról, ha a jelenleginél is több kormányzati döntéshozatali jogkört kellene átadni Brüsszelnek. Miliband szerint azonban ez valószínűtlen, így az EU-referendum kiírása is valószínűtlen, ha a Munkáspárt májusban kormányra kerül.

Nagy-Britanniában május 7-én tartják a választásokat.

Rovatok