Index Vakbarát Hírportál

Egy szemtanú szerint nem Dadajev ölte meg Nyemcovot

2015. március 27., péntek 13:05

A Kommerszant egy nyomozáshoz közel álló forrásra hivatkozva azt írja, hogy egy szemtanú személyleírása szerint nem a csecsen Zaur Dadajev ölte meg Borisz Nyemcovot február 28-án.

A 27 éves férfi a gyilkosság pillanatát nem látta és nem hallotta, mert zenét hallgatott és a telefonját nézte sétálás közben a hídon, de közvetlenül a lövés után felnézett, és azt látta, hogy az előtte sétáló pár férfi tagja a híd korlátja mellett feküdt a járdán, szemlézi az orosz lapot az MTI.

A Jevgenyijnek említett férfi szerint egy közepesen magas, vékony, sötét, talán hullámos hajú férfi volt, aki nem viselt kabátot, a rajta lévő kék színű famer és a kapucnis pulóver nagynak tűnt rá. A Nyemcov megölésével gyanúsított Zaur Dadajev viszont nagytermetű és sportos alkat. A férfi szerint ráadásul a gyilkosok egy Lada Priorára hasonlító autóval menekültek el, míg a rendőrség állítása szerint egy ZAZ Sens márkájúval.

A férfi segíteni akart a földön fekvő Nyemcovon, de mivel nem hallotta a lövést, nem tudta mi történt vele, és ittasnak gondolta. Akkor még élt az ellenzéki politikus, de mire megtudta a mellette álló Durickától, hogy mi történt, a férfi már halott volt. Jevgenyij felemelte Nyemcov fejét, de a politikus szemei már üvegesek voltak.

A Kommerszant szerint a szemtanú állításait a védelem arra akarja felhasználni, hogy bizonyítsa Dadajev ártatlanságát. Mint ismert, a politikus megölésével öt csecsent gyanúsítanak az orosz hatóságok, de egyiküknek erős alibije van, szerepel egy jó negyedórányi távolságra lévő éjszakai bár kameráján.

Nyemcov politikustársai képtelenségnek tartják a csecsen szálat. Azt nem vitatják, hogy az elfogottak lehetnek az elkövetők, de szerintük – esetleg Ramzan Kadirov csecsen elnökön keresztül – a Kreml áll az ellenzéki politikus megöletése mögött.

Rovatok