Index Vakbarát Hírportál

Juncker mégsem látogat Kijevbe

2015. március 28., szombat 19:15

Egy kisebb egészségi probléma miatt elhalasztotta hétfőre beütemezett kijevi látogatását Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke – írja egy brüsszeli jelentésre hivatkozva az MTI. Junckernek ez lett volna az első útja egy EU-n kívüli országban, mióta tavaly novemberben elfoglalta a posztját.

A terv szerint Juncker Petro Porosenko ukrán elnökkel, Arszenyij Jacenyuk kormányfővel, Volodimir Hrojszman parlamenti elnökkel és több politikai párt vezetőjével találkozott volna Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője társaságában. Mogherini egyedül nem utazik el Kijevbe.

Junckernek a veséjét fogják kezelni. A látogatást április 27-re halasztották, ekkor tartják az EU-Ukrajna csúcstalálkozót. A halasztást Juncker telefonon közölte Porosenkóval, aki a beszélgetés során azt kérte tőle, hogy az európai biztonsági politika keretében támogassa békefenntartó erők Ukrajnába vezénylését.

Az Európai Parlament pár napja megszavazta, hogy az unió adjon Ukranjának 1,8 milliárd eurós pénzügyi támogatást; az ország tavaly már 1,36 milliárd eurót kapott. Egyes brüsszeli források szerint előkészületben van egy 700 milliós újabb csomag is.

Rovatok