Index Vakbarát Hírportál

Nyemcov családja még várja a felbujtót

2015. március 30., hétfő 18:37

Sem a gyilkosság szervezői, sem a megrendelők nincsenek a között az öt ember között, akiket az orosz nyomozók Borisz Nyemcov megölésével gyanúsítanak – idézte a Kommerszant a február 27-én lelőtt orosz ellenzéki politikus családjának ügyvédjét.

Vagyim Prohorov szerint ezért sem meglepő, hogy a nyomozás során új név merült fel. A csak Ruszlikként nevesített férfi lehetett az, aki fegyverrel látta el a gyanúsítottakat és pénzt is ígért a gyilkosságért. Ruszlik Dadajev vallomásában merült fel, eszerint a férfi ötmillió rubelt (1 rubel kb. 4,6 forint) fizetett volna a végrehajtásért.

Nyemcov családja és ellenzéki társai a kezdettől nem hittek abban, hogy a politikust személyes meggyőződésből ölte meg a csecsen Zaur Dadajev, mert szerinte muszlimellenesen foglalt állást Nyemcov a Charlie Hebdo elleni párizsi merénylet után.

Szerintük ez a verzió csak azért merült fel a hatóságokban, mert ezzel úgy lehetett volna elvarrni a nyomozás szálait, hogy azok nem vezethettek volna el magasabb körökbe, egészen a Kremlig.

Állítólag maga Dadajev vallotta, hogy felháborította, amikor Nyemcov kiállt a Mohamedet kifigurázó karikatúrákat közlő Charlie Hebdo mellett és szorgalmazta, hogy orosz lapok is lehozzák a rajzokat.

Ugyanakkor a gyaúsítottak egyike sem állt kapcsolatban Nyemcovval, és ismerőseik szerint nem voltak különösebben vallásosak sem.

Mostanra a Nyomozati Bizottság (SZK) egyértelműen szakított a vallási meggyőződésből elkövetett bűncselekmény lehetőséggel és több szervezőn keresztül megrendelt gyilkosságként kezeli az ügyet.

Vagyim Prohorov szerint nem csak a vallási vonalat kell törölni, de az sem valószínű, hogy üzleti-alvilági leszámolás állna a gyilkosság mögött. Az ügyvéd szerint egyértelműen politikai gyilkosságról van szó.

Korábban már megjelentek hírek arról, hogy a gyilkosság feltárása kapcsán konfliktusba kerülhettek a szövetségi szervek és a Ramzan Kadirov vezette Csecsenföld hatóságai. Az Oroszországhoz tartozó kaukázusi köztársaság vezetője védelmébe vette a korábban állami kitüntetésekkel az orosz hadseregben szolgált Dadajevet és azt a férfit is, akit elfogása közben likvidáltak Groznijban.

A Novaja Gazeta korábban közölte, hogy a gyilkosságot magas rangú csecsen körök rendelhették meg. A lap egy bizonyos Ruszlanról írt, mint a gyilkosság lehetséges szervezőjéről, aki korábban együtt szolgált Dadajevvel. Ő – Ruszlan Geremejev – most lehetséges tanúként merült fel, aki arra tud választ adni, mivel foglalkozott Moszkvában az elmúlt hónapokban Dadajev.

Rovatok