Index Vakbarát Hírportál

Šešeljnek vissza kell térnie Hágába

2015. március 30., hétfő 13:54 | kilenc éve frissítve

Vojislav Šešeljnek, a Szerb Radikális Párt elnökének vissza kell térnie Hágába, így döntött a hágai törvényszék fellebbviteli tanácsa a Magyar Szó Online szerint.

Vojislav Šešelj a Novosti napilapnak úgy nyilatkozott: tartóztassák le, nem fog önként visszamenni Hágába. „Lássuk, hogyan fog Aleksandar Vučić és Tomislav Nikolić engem letartóztatni" – mondta Šešelj. Hozzátette, délután Borban lesz, és egy nagygyűlésen fog beszédet mondani. „Jöjjön a rendőrség, ők őrizetbe vesznek, ha a csendőrség jön, akkor meg kell védenem magam, mert azok vernek. Nem lesz könnyű engem letartóztatni" – nyilatkozta a Szerb Radikális Párt elnöke.

Korábban a jugoszláv polgárháború egyetlen hágai foglyával sem történt olyan, mint Vojislav Šešeljjel, a szerb radikálisok hat rendbeli háborús és nyolc rendbeli emberiség elleni bűncselekménnyel vádolt vezetőjével, aki életét Nagy-Szerbia megteremtésére tette fel; novemberben ítélet nélkül hazaengedték a hágai ENSZ-törvényszék scheveningeni börtönéből.

A visszatérésről szóló hágai döntésre reagált Aleksandar Vučić miniszterelnök is. „Az etikátlan döntés hírével kapcsolatos mérgemet nem tudom elrejteni..." – mondta a TASZSZ jelentése szerint Vucic, utalva arra, hogy a bírósági döntés felháborította. Közölte, hogy a szerb kormány hivatalosan is válaszolni fog a Nemzetközi Törvényszék határozatára „az elkövetkező napokban".

Rovatok