Index Vakbarát Hírportál

300 millió dollárral készül a Lufthansa

2015. március 31., kedd 17:03

Kolosszális összeget különített el a Lufthansával szerződésben álló Allianz biztosító, hogy felkészüljön a német légitársaság érdekeltségébe tartozó Germanwings múlt heti katasztrófája után az áldozatok hozzátartozóinak kártérítésére.

A Handelsblatt úgy tudja, hogy a 150 ember életét követelő – a gyanú szerint a másodpilóta által szándékosan előidézett – tragédia után a német cég 300 millió dollár kifizetésével számolhat.

Az összegben benne van a mentési munkálatok és az áldozatok DNS-minták után való azonosításának költségei is. A pénz nagy része azonban a 144 utas hozzátartozójához fog kerülni, bár a pontos összegről még korai nyilatkozni.

Az elkülönített összeg majdnem kétszerese a légikatasztrófákkor bevett fejenkénti egymillió dollárnak. A Lufthansa előzetesen 50 ezer eurót utalt ki áldozatonként.

A 144 utas és a hat főből álló személyzet azonosítása bonyolult feladat, miután a barcelonából Düsseldorfba tartott Airbus A-320-as gép a francia Alpok egyik hegyoldalába csapódott. 

A korábbi nyilatkozatok szerint az áldozatok maradványainak összegyűjtése két hetet, a DNS-minták alapján való azonosításuk két hónapot is igénybe vehet.

Ezzel szemben azonban a francia csendőrség kedd este közölte, hogy befejeződött az áldozatok földi maradványainak összegyűjtése a helyszínen. A francia elnök, Francois Hollande pedig a német kancellárral, Angela Merkellel tartott közös berlini sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a teljes folyamat lezajlik a hét végére – írta a Reuters.

Közben a Lufthansa lemondta az alapítása 60. évfordulójára tervezett április 15-i ünnepségeket az áldozatok iránti tiszteletből, közölte a légitársaság az MTI-vel. A jubileumi ünnepségek helyett április 17-én élőben közvetítik a dolgozóknak a kölni dómból a hivatalos állami megemlékezést, ahol a gyászoló családok és barátok együtt emlékeznek az áldozatokra.

Rovatok