Index Vakbarát Hírportál

Az USA rugalmasan kezelné a határidőt

2015. március 31., kedd 21:50 | aznap frissítve

„Elég előrelépést értünk el az elmúlt napokban, hogy érdemes legyen szerdáig is tárgyalni, több nehéz kérdés is maradt még" – mondta az amerikai külügyminisztérium szóvivője, jelezve, hogy akár a kedd éjfélkor lejáró határidő után is tovább tárgyalnának Lausanne-ben a vitatott iráni atomprogramról. Az iráni tárgyalócsapat egy tagja azt mondta, ők addig maradnak, amíg csak szükséges.

Irán és a P5+1 országok (az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) a már évek óta húzódó atomtárgyalásokon többek között azt várták Irántól, hogy állítsa le az urándúsítást, csökkentse a 20 százalékosra dúsított uránkészleteit. Irán pedig a szankciók feloldását szorgalmazta, és azt követelte, ismerjék el jogát az urándúsításhoz. Most egy olyan megállapodás keretfeltételeit kellene lefektetni, ami biztosítja, hogy Irán bármilyen esetben – ha felrúgná a megállapodást – is egy évre legyen az atombomba kifejlesztésétől, viszont a Teherán ellen bevezetett szankciók részleges feloldásának menetét is lefekteti.

Már 2013 novemberében kötöttek egy ideiglenes megállapodást Genfben, de utána egy évvel meghosszabbították a tárgyalásokat, tavaly novemberben pedig újabb hónapokat pakoltak rá. Március végéig adtak határidőt maguknak, hogy lefektessék egy megállapodás politikai alapjait, tehát gyakorlatilag megegyezzenek, aztán a részletek kidolgozása marad a következő hónapokra. Ez a határidő jár most le.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy Irán és a tárgyalásban résztvevő országok megpróbálják majd a végsőkig feszíteni a húrt, ezért az utolsó napokra, és órákra is fontos kérdések maradhatnak. „Ha nincs megállapodás, az is jobb, mint a rossz megállapodás" – mondta a Fehér Ház szóvivője órákkal a határidő lejárta előtt. Laurent Fabius francia külügyminiszter is jelezte, hogy nehezen haladtak a végjátékban a tárgyalások, amik így feltehetően éjszakába nyúlnak majd.

Az amerikai-iráni viszony alakulását aggódva figyeli Izrael és az Öböl-menti országok, főként a síita Irán legfontosabb szunnita riválisa, Szaúd-Arábia. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedd este is figyelmeztetett, hogy megnyitná az utat az iráni atomfegyver kifejlesztése előtt, ha a jelenlegi feltételek alapján sikerülne megegyezésre jutni a tárgyalásokon.

Rovatok