Index Vakbarát Hírportál

Előkerült egy videó a Germanwings-gép utolsó perceiről

2015. március 31., kedd 20:00 | kilenc éve frissítve


A német bulvárlap, a Bild és a Paris Match francia magazin egyaránt arról számolt be kedd este, hogy a birtokukba került egy videófelvétel, amelyet a Germanwings-gép katasztrófájának a helyszínén, a roncsok között találtak. A felvételen a beszámolók szerint azt rögzítették, mi történt a gépen az utolsó másodpercekben.

A Bild szerint nem tudni, hogy a személyzet egyik tagja vagy egy utas filmezte-e az eseményeket. A Paris Match szerint a felvétel mobiltelefonnal készült. A felvételt megmutatták a francia és a német lap munkatársainak, de az áldozatok személyiségi jogaira hivatkozva egyik újság sem hozta nyilvánosságra.  

A Paris Match azt írja: a káosz miatt nehéz azonosítani az embereket, de a kiáltozó utasok hangja alapján teljesen egyértelmű, hogy tudták, mi fog történni velük. "Istenem" - ezt a kiáltást lehet hallani több nyelven.

Fémes döngés hangja is hallható a lap leírása szerint több mint három alkalommal, talán annak a hangja, ahogy a kapitány próbálta betörni a pilótafülke ajtaját. A vége felé a gép erősen megrázkódik, feltehetően a szárny nekiütközik a hegyeknek. Erre a kiáltozás felerősödik, aztán a felvétel véget ér.

A Bild főszerkesztője látta a felvételt. Szerinte a videó, amelyet a repülőgép hátuljából készítettek, elmosódott ugyan, de a videó hitelessége megkérdőjelezhetetlen. 

A német bulvárlap azt állítja, hogy a videót tartalmazó "tárolóeszközt" (feltehetően egy memóriakártyáról van szó) a katasztrófa helyszínén találták. Bild szerint a videó egy olyan embertől származik, aki "a nyomozást végző emberek közé tartozik". Egy szakértő a Bildnek azt mondta: nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy egy ilyen ütközést egy mobil sértetlenül kibírjon, egy memóriakártya azonban épségben megmaradhat. 

A marseille-i ügyész, Brice Robin követeli a videó kiadását. Az ügyész szerint ha valakinél van ilyen videó, azt haladéktalanul át kell adnia a nyomozást végző ügyészségnek. Robin korábban azt mondta: a katasztrófa helyszínén több összetört mobiltelefont találtak, de nem tud arról, hogy ezeken értékelhető felvételek lettek volna. 

A Paris Match azt írja, hogy a gépet a hegynek vezető másodpilóta légzőmaszkot viselhetett, amikor magára zárta a pilótafülke ajtaját. Erre a nyomozók a pilótafülke beszélgetéseit rögzítő felvétel alapján következtettek. Andreas Lubitz nem válaszol a kabin ajtaján dörömbölő kapitánynak, a felvételen csak az egyenletes lélegzése hallható egészen a becsapódás pillanatáig. 

Rovatok