Index Vakbarát Hírportál

Isten hozta a marihuána egyházában!

2015. március 31., kedd 10:51

Mióta bevezették az egyesült államokbeli Indianában a legújabb, vallásszabadságot garantáló törvényt (Religious Freedom Restoration Act, a továbbiakban RFRA), egymást érik a tiltakozások a törvény kidolgozatlansága miatt, miközben egyesek nekiálltak kihasználni a törvény hátulütőit.

De miért kell a vallásszabadság ellen tiltakozni?

Amerikában jó pár államban engedélyezett az azonos neműek házassága (köztük Indianában is), ahogy rengeteg államban léteznek vallásszabadságot garantáló törvények is. Csakhogy sok kritikusa szerint az RFRA pár részletben különbözik a legtöbb hasonló törvénytől, és könnyen melegellenes fegyverré is válhat: például magánszemélyek és akár vállalatok is hivatkozhatnak a vallási meggyőződésükre, ha nem hajlandóak összeadni egy azonos nemű párt, fotózni az esküvőn és így tovább – írja a Forbes.

Indiana kormányzója, Mike Pence azt mondta: igyekeznek kijavítani a félreértéseket, és az RFRA célja egyáltalán nem a diszkrimináció – aminek kissé ellentmond, hogy a Huffington Post összeszedte, a kormányzó tanácsadói körében kik tartják a homoszexualitást gyógyítható betegségnek vagy „bestialitásnak”. Sportszövetségek és óriásvállalatok (többek közt az Apple is) elítélték az új törvényt, egyes cégek pedig szüneteltetik az Indiana állambeli tevékenységüket, amíg nem lesz világos számukra, hogy pontosan mit is jelent a törvény a munkavállalóikra nézve. Merthogy nemcsak a dolgozóikat érő melegellenes megnyilvánulásoktól tartanak, hanem például a vallási alapon betépett dolgozóktól is.

A Kannabisz Első Egyháza

Pence kormányzó a pénteki napon írta alá a törvényt, és a Vice cikke szerint ugyanezen a napon már be is jegyezték a First Church of Cannabist, ami lehetővé teszi, hogy az egyház tagjai marihuánát szívjanak a hitük alapján. Egy indianai ügyvéd szerint mostantól sokkal könnyebb lesz akár arra hivatkozni egy rendőr előtt, hogy a például a rasztafári vallás követőjeként ugyanolyan spirituális cselekedet elszívni egy füves cigit, mint amikor a keresztények isznak egy korty misebort.

Rovatok