Index Vakbarát Hírportál

Megbénult fél Törökország

2015. március 31., kedd 14:07

Tizenöt éve nem látott áramszünet miatt több nagyvárosban nincs villany, leállt a tömegközlekedés, írta kedden a Hürriyet helyi lap. Törökország 81 tartományából 44-et érint vagy érintett az áramkimaradás.

Isztambul és Ankara számos részén nem működtek a közlekedési lámpák, ami miatt dugók alakultak ki. A katasztrófavédelmiseket liftekben és föld alatti metróállomásokon rekedt emberekhez riasztották.

Az energiaügyi minisztériumban válságstábot állítottak fel, Ahmet Davutoglu miniszterelnök pedig azt mondta, minden lehetséges okot vizsgálnak, közte a terrortámadás, kibertámadás lehetőségét is.

Az áramkimaradás kedd reggel kezdődött, de órákkal később is még csak a városok 15 százalékában sikerült helyreállítani a szolgáltatást Isztambulban és Ankarában.

Délutánra javult a helyzet. Az energiaügyi miniszter azt mondta: Isztambul áramellátása nagyjából 80 százalékban helyreállt, írja a BBC. Az isztambuli tömegközlekedési vállalat is azt közölte, hogy minden vonalán helyreállt a közlekedés.

Törökországban rendszeresen vannak időleges áramkimaradások, de helyiek azt mondták a BBC-nek, hogy évtizedek óta nem láttak a keddihez hasonlót.

A Hürriyet napilapnak hivatalos források azt mondták, hogy a TEİAŞ török elektromos művek rendszerében lépett fel technikai probléma. Az energiaügyi minisztérium közleménye szerint a fővezetékekkel volt probléma, az energiakimaradás oka pedig feltehetően az égei-tengeri régióba vezet. Egy nagy robbanásról is érkeztek hírek, de ezt nem erősítették meg hivatalos forrásból.

Rovatok