Index Vakbarát Hírportál

Eldőlhet az iráni atom sorsa

2015. március 31., kedd 10:50

A svájci Lausanne-ban megkezdődött az iráni atomprogramról folyó tárgyalások utolsó napja, legalábbis az eredeti tervek szerint éjfélig le kellene zárni a több éve folyó egyeztetést. Az MTI szerint továbbra is jelentős eltérés van a két fél álláspontja között. Az urándúsítási kutatásokról és a szankciók feloldásának ütemezéséről van vita.

Irán és a hatok (Németország és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja: Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország) képviselőinek olyan kompromisszumra kellene jutniuk Teherán atomprogramjáról, amely garantálja, hogy az békés célokat szolgál, és cserébe enyhítik az Iránt sújtó nemzetközi szankciókat.

Nyugati diplomaták jelzése szerint mindkét fél terjesztett be kompromisszumos javaslatokat, de az utolsó nap kezdetéig nem jutottak közelebb a megállapodáshoz. Ráadásul Irán visszalépett néhány ponton.

A megállapodással tizenkét éves vitát zárnának le. Az utolsó nap előtt mindkét fél jelezte, hogy kulcsfontosságú lenne megtalálni a kompromisszumot.

John Kerry amerikai külügyminiszter és mások is azt mondták, könnyen előfordulhat, hogy a tárgyalások késő éjszakáig vagy még tovább tarthatnak.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jó esélyt lát a sikerre, de ez nem száz százalékos.

Rovatok