Index Vakbarát Hírportál

Menekülttábort érhetett légi csapás

2015. március 31., kedd 00:41

Legalább 45-en meghaltak és 65-en megsebesültek, amikor légi csapást mértek egy menekülttáborra, jelentette a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet helyi munkatársa is azt mondta, hogy légi csapás végzett az áldozatokkal a táborban.

A Szaúd-Arábia és szövetségesei által kezdett bombázásokat támogató jemeni külügyminiszter viszont azt mondta, hogy a síita húszi felkelők tüzérségi támadásaiban haltak meg az áldozatok az ország északnyugati részén felállított al-Mazrak tábornál.

Joel Millman, az IOM munkatársa azt mondta, hogy 75 emberük dolgozik a szaúd-arábiai határ közelében lévő al-mazraki táborban, ahol a húszik és a jemeni kormány közötti összecsapások miatt már 2009 óta vannak menekültek. A tábor közel 700 embernek ad otthont.

Szaúd-Arábia és több szunnita ország csütörtökön kezdett légi csapásokba Jemenben, miután a Rijádba menekülő Abrabbu Manszúr Hádi elnök a segítségüket kérte az Irán által támogatott húszikkal szemben.

A szaúdiak koalíciója hétfőn is bombázta a fővárost, Szanáát is. A húszik északkelet felől benyomultak Áden kikötővárosba is, ahonnan szintén összecsapásokról érkeztek hírek.

Jemenben az elmúlt hónapokban a végletekig kiéleződött a szunnita-síita feszültség a síita húszik előrenyomulásával, azonban a konfliktus egészen új dimenziót kapott, miután az Iránt a húszik támogatásával vádoló Szaúd-Arábia más szunnita országokat maga köré gyűjtve légi csapásokat kezdett a szomszédos országban, amellyel közös határán falat is kiépít.

Fennáll a veszélye annak, hogy Jemenből egy olyan konstans csatatér válik, ahol Szaúd-Arábia és Irán feszül egymásnak a különböző helyi szereplőkön keresztül, miközben már nemcsak az al-Kaida, hanem az Iszlám Állam is megvetette a lábát az országban. Elemzésünket a helyzetről itt olvashatja>>>

Rovatok