Index Vakbarát Hírportál

Megszaladt a halálos ítéletek száma

2015. április 1., szerda 07:23

A 2013-as csökkenés után 2014-re újból megszaladt a halálos ítéletek száma - írja az Amnesty International MTI által ismertetett közleménye. A növekedés ráadásul nem is jelentéktelen: 1925-ről 2466, ami 28 százalékos növekedés. Ez elsősorban Nigériának és Egyiptomnak köszönhető, ahol csak úgy szórják a bíróságok a tömeges halálos ítéleteket. Nigéria a maga 659 halálos ítéletével letaszította az évek óta az élen álló Kínát, ahol viszont 22 százalékkal kevesebb emberre mondták ki a létező legsúlyosabb büntetést. További pozitív fejlemény, hogy az Amnesty szerint egyértelműen szűkül a halálbüntetést alkalmazó országok köre.

Bár úgy gondolnánk, hogy halálbüntetést csak emberélet kioltásáért szokás kiszabni, valójában igen változatos indokokkal végeznek ki embereket: a kábítószer-kereskedelmen és súlyos korrupción kívül házasságtörésért, istenkáromlásért, sőt „boszorkányságért” is haltak meg tavaly. A kivégzések módja is igen nagy változatosságot mutat, a humánusnak tartott (de valójában egyáltalán nem humánus) méreginjekción kívül még mindig dívik az akasztás, de Iránban és Szaúd-Arábiában a nyílt utcán is szoktak lefejezni bűnözőket.

Salil Shetty, a szervezet főtitkára idén is hangsúlyozta, amit minden évben érdemes elmondani:

Semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy a halálbüntetés hatékonyabb elrettentő eszköze lenne a bűnüldözésnek, mint bármely más büntetési forma.

Rovatok