Index Vakbarát Hírportál

Meghosszabbította a gázszállítási szerződést Oroszország és Ukrajna

2015. április 2., csütörtök 17:34

Három hónappal meghosszabbította a március 31-én lejáró gázszállítási szerződést Oroszország és Ukrajna. A második negyedévben Ukrajna ezer köbméterenként 247,18 dolláros kedvezményes áron importálhat orosz földgázt - jelentette be a Gazprom orosz gázipari és a Naftohaz ukrán energetikai vállalat csütörtökön.

Hosszas tárgyalások után a két vállalat szerdán írta alá a téli időszakra vonatkozó orosz-ukrán gázmegállapodást kiegészítő egyezményt, amelynek értelmében az ár kivételével a télivel azonos feltételek mellett importálhat orosz földgázt az ukrán fél.

A megállapodás aláírását az tette lehetővé, hogy a Gazprom végül eltekintett attól a követelésétől, hogy a szerződésben rögzített minimális mennyiségű földgáz árát akkor is ki kell fizetnie a Naftohaznak, ha azt nem rendeli meg és veszi át.

Az Európai Bizottság támogatásával tavaly októberben létrejött és kizárólag a téli időszakra vonatkozó orosz-ukrán gázmegállapodás értelmébenOroszország március végéig ezer köbméterenként a vámtarifának megfelelő 100 dollár kedvezményt adott Ukrajnának.

Az idei első negyedévben a földgáz árának heves ingadozása miatt Oroszország további árengedményt adott az ukránoknak, így Ukrajnának ezer köbméterenként 329 dollárt kellett fizetnie az orosz gázért.

Az április-júniusi időszakban az új árban a vámtarifának megfelelő kedvezményt fejeli meg a kőolaj világpiaci árának csökkenéséből adódó, a földgáz árára gyakorolt hatása.

Ukrajna és az Európai Bizottság azt szerette volna elérni, hogy egy évvel hosszabbítsák meg a gázszállítási szerződést, de a Gazprom csak három hónapot fogadott el.

Volodimir Demcsisin ukrán energiaügyi miniszter közleményében rámutatott, hogy a második negyedévben gazdaságilag megalapozott piaci árat fog fizetni az ukrán fél az orosz földgázért, amely olcsóbb lesz az európai országokból importált energiahordozóénál. Az ideiglenes megállapodás lehetővé teszi a gáztározók feltöltésének megkezdését a következő fűtési szezonra készülve, és folytatódhatnak a tárgyalások a hosszú távú megállapodásról.

A tervek szerint áprilisban Berlinben ülnek össze az érintett felek, hogy a 2015/16-os fűtési szezon végéig szóló megállapodásról tárgyaljanak. Az ukrán kormány azt akarja elérni, hogy az árformula a mostanival azonos maradjon.

Rovatok