Index Vakbarát Hírportál

3 millió és egy év börtön az anorexia támogatóinak

2015. április 3., péntek 01:06

Egy csütörtökön elfogadott törvényjavaslat szerint Franciaországban törvényt sért majd az, aki dicsőíti, vagyis kiemelkedően jónak, követendőnek mutatja az anorexiát vagy a kóros soványságot.

Mostantól egy év börtönnel és akár 10 ezer eurós, vagyis 3 millió forintos büntetéssel sújthatók azok a weboldalak, amelyeken az anorexiát elősegítő, támogató vagy jónak bemutató anyagok jelennek meg, amik arra sarkallják az olvasókat, hogy hosszabb távon súlyos tápanyagmegvonással veszélybe sodorják magukat.

A törvény egy átfogó egészségügyi reform része, írja a Telegraph, azonban hozzáteszik: egy másik, még ennél is komolyabb tiltásokat tartalmazó törvény nem ment át a francia tövényhozáson. Abban ugyanis az alultáplált, különösen sovány modelleket alkalmazókra is börtönbüntetés kiszabását szerették volna lehetővé tenni.

Az eredeti ötlet alapján a kóros soványságot a modellek testtömeg-indexe alapján számolták volna ki, azonban a törvényhozók szerint az ilyen jellegű kategorizálás ellentmond más, az emberek egyenjogúságát biztosító rendeletekkel, amelyek többek között kimondják, hogy minden munkavállalót ugyanolyan jogok illetnek meg, a külsejüktől, tehát például a testsúlyuktól függetlenül.

Becslések szerint nagyjából 40 ezer anorexiás él Franciaországban, minden tízből kilenc nő. Az ország a virágzó divatélet miatt is különösen problémásnak számít, bár híres divattervezők és modellek állítják, hogy a cégek nem utaznak kifejezetten arra, hogy anorexiás, vagyis szokatlanul sovány lányokkal dolgozzanak, azért a probléma igenis jelen van: egy-egy elejtett interjú mellett elég csak ránézni a kifutón végigsétáló nőkre.

Rovatok