Index Vakbarát Hírportál

Obama: Gyalázatos volt a kenyai vérfürdő

2015. április 4., szombat 01:31 | aznap frissítve

Gyalázatosnak nevezte és a leghatározottabban elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsa az al-Shabaab iszlamista milícia egyetemi terrorakcióját, amelyben 147 ember vesztette életét, 79 pedig megsebesült, írja az MTI.  A csütörtöki véres merénylet volt a legsúlyosabb Kenyában azóta, hogy 1998-ban felrobbantották az Egyesült Államok nairobi nagykövetségét.

Az ENSZ BT által pénteken kiadott közlemény szerint a garissai túszejtő akció csak még inkább növeli a testület tagjainak eltökéltségét a terrorizmus elleni harcban. A tanács együttérzését fejezte ki az áldozatok rokonainak, valamint a kenyai népnek és a kormánynak. Hasonlóan cselekedett az amerikai elnök is: Uhuru Kenyatta kenyai államfővel folytatott pénteki telefonbeszélgetésén Barack Obama szörnyűséges terrortámadásnak nevezte az al-Shabaab akcióját. Az elnök azt is közölte: a merénylet ellenére is ellátogat nyáron az az apja szülőföldjére. 

A keresztényeket azonnal lelőtték

A csütörtöki merénylet egyik túlélője, Collins Wetangula elmondta: a támadók megkérdezték a diákoktól, hogy muszlimok vagy keresztények. Végül egy ablakon keresztül szabadították ki Wetangulát és több társát. Az as-Sabábra jellemző, hogy a muszlimokat elkülönítik a más vallásúaktól. A BBC úgy tudja, az egyetemet azért támadták meg, mert „nem muszlim intézmény muszlim földön″.

Rovatok