Index Vakbarát Hírportál

Hajléktalanok hallgatták a pápát az árkádok alatt

2015. április 5., vasárnap 16:50

Esett az eső a Szent Péter téren, amikor Ferenc pápa bemutatta a húsvét délelőtti szentmisét a szabadtéri, de fedett oltárnál. A teret az MTI tudósítója szerint teljesen megtöltötte az esernyős tömeg, az árkádok alatt, a földön fekve, takarókba burkolózva nagyon sok hajléktalan is a hallgatta a szokás szerint a békének szentelt húsvéti üzenetet.

Ferenc pápa békét sürgetett Szíriában, Irakban, a Szentföldön, Kenyában és Ukrajnában, Líbiában, Jemenben, Nigériában, Dél-Szudánban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, és elismerően szólt az Iránnal elért nemzetközi atommegállapodásról. Elítélte a rabszolgatartást, az ember-kábítószer-és fegyverkereskedelmet.

A pápa az alázatosságról beszélt, felidézve, hogy Péter és János apostolnak le kellett hajolnia, hogy be tudjon lépni a feltámadt Krisztus sírjába. Ferenc szerint a mai világban a mindenáron való siker és verseny, a másikon való felülkerekedés számít, de a keresztényeknek meg kell próbálniuk egymás szolgálatban élni, arrogancia nélkül, a többieket tisztelve és segítve. “Ez nem gyengeség, ez az igazi erő!” - mondta.

Végül Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és világra.

A szentmise végére elállt az eső. Ekkor Ferenc a pápamobillal körbejárta a teret, köszöntötte az embereket, írja az MTI. A vatikáni sajtóközpont szerint több mint ötvenezren voltak.

Rovatok