Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu kicsinálná az iráni megállapodást

2015. április 5., vasárnap 19:47

Jobb keretmegállapodás kidolgozására szólította fel az amerikai kormányt az iráni atomprogramról az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjau, aki szerint a vasárnap létrejött egyezmény "nagyon, nagyon rossz". Az izraeli napilap, Haaretz tudósítása szerint a miniszterelnök korábban azt nyilatkozta: ˝kicsinálja a rossz megállapodást", kampányolni fog ellene. 

 Amerikai tévécsatornáknak (CNN,  NBC, ABC) adott nyilatkozataiban Benjamin Netanjahu azt mondta, hogy a megállapodás fenyegetést jelent Izrael fennmaradására, és egyáltalán nem állja útját annak, hogy Irán atombombát fejlesszen ki, sőt éppen egyengeti előtte az utat – írja az MTI. Az izraeli kormányfő szerint a megállapodás nemcsak Izraelnek rossz, hanem a térségnek és a világnak is. 

Szerintem ez fegyverkezési versenyhez vezethet a Közel-Keleten; ez pedig a legrosszabb rémálma. Emellett Netanjau szerint el kell érni, hogy Irán is elismerje: Izraelnek joga van létezni. Bár Izrael kísérleti atomrobbantást sosem hajtott végre, gyaníthatóan jelentős méretű nukleáris arzenálja van.

A világ vezető hatalmainak egyébként április másodikán sikerült megállapodniuk Iránnal atomprogramja leépítéséről. A megállapodásnak még csak a kereteit tudták megbeszélni a maratoni lausanne-i tárgyalásokon, így például azt, hogy jelentősen csökkentik Irán urándúsítási kapacitását, de a véglegesítés júniusi határidejéig még sok részletet tisztázni kell. A megállapodásról részletesen itt írtunk.

Rovatok