Index Vakbarát Hírportál

Fehéroroszország megbünteti a munkanélkülieket

2015. április 6., hétfő 12:08

Fehéroroszország elnöke aláírta azt a rendeletet, amelynek alapján bírsággal sújthatják azokat, akik hosszú ideig nem találnak munkát. A köznyelvbe munkanélküli-adóként bevonult adó bevezetése része egy sor korlátozásnak - ezek egyike bizonyos ágazatokban betiltotta az alkalmazottak felmondását, írja a napi.hu.

Az Alekszandr Lukasenko belorusz államfő által aláírt rendeletet azzal indokolják, hogy így akarják fülön csípni azelkapni az adóelkerülőket. Azokat, akik az állami szektoron kívül keresnek munkát maguknak. A cikk hiatkozva a Moscow Times jelentésére úgy fogalmaz: „mivel Fehéroroszországban gyakorlatilag az egész gazdaság állami tulajdonban van, mindenki megkaphatja a magáét, aki nem valamelyik állami vállalatnál dolgozik".

A rendelet azokra vonatkozik, akik egy évben legkevesebb 183 napon át munkanélküliek voltak. Kivéve azok az állástalanok, akik önfoglalkoztatók, vagy nappali tagozatos egyetemi hallgatók. Mentességet élveznek a 18 év alattiak, illetve az 55 évesnél idősebb nők, valamint a 60 éves korukat betöltött férfiak. A bírság összege 3,6 millió belorusz rubel (66,5 ezer forint), írja a lap.

Rovatok