Index Vakbarát Hírportál

Harminc kínai taxis kísérelt meg öngyilkosságot

2015. április 6., hétfő 10:18

Peking egyik forgalmas bevásárlóutcájában 30 kínai taxisofőr mérgezte meg magát, a hétvégén, hogy ezzel tiltakozzon a szigorú állami szabályozás ellen. A csoport az orosz határhoz közeli Szujfene városból érkezett a fővárosba. A pekingi rendőrség közölte, hogy a demonstrálókat kórházba szállították, és senki sem halt meg.

A sofőrök azért tiltakoztak, mert a legtöbb kínai városban állami engedélyt kell kiváltani a taxizáshoz. Ennek az ára azonban olyan magas, hogy a taxisok alig bírnak megélni: napi 12 óra munkát kell dolgozni, hogy megtermeljék a licencdíjat és meg is éljenek a taxizásból. Sanghajban még azt is megkövetelték a sofőröktől, hogy Skoda Octavia típusú autót használjanak, aminek az árát átlagosan nyolc év alatt tudják megkeresni.

Ilyen körülmények közt nem tudnak versenyre kelni a nagy kínai internetes cégek által működtetett Didi Dache és Kuadi Dache nevű szolgáltatásokkal. Ezekkel - az Uberhez hasonlóan - appból lehet taxit hívni.

A kínai közösségi médiát elöntötték az öngyilkosokról készült mobilos fotók és videók, de a kínai cenzúra természetesen szorgalmas igyekezett eltüntetni a nyomokat.

Rovatok