Index Vakbarát Hírportál

Összerúgta a port Amerikával a cseh Orbán

2015. április 6., hétfő 11:27

Nem tudom elképzelni, hogy a washingtoni cseh nagykövet tanácsot adna az amerikai elnöknek, hová utazzon. Külföldi útjaim terveibe semmiféle nagykövet nem fog beleszólni

− nyilatkozta a hétvégén Milos Zeman cseh államfő, miután Andrew Shapiro, az Egyesült Államok prágai nagykövete kifogásolta, hogy Zeman májusban részt kíván venni a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából megrendezendő moszkvai ünnepségeken. Hozzátette, hogy Shapiro nagykövet előtt bezárultak a Hradzsin kapui

Shapiro szerint nem valami jó ötlet nagy valószínűséggel egyetlen európai uniós államfőként, részt venni a katonai díszszemlén egy olyan időszakban, amikor az orosz hadsereg a nemzetközi joggal ellentétesen destabilizálja a szomszédos országot.

Hétfőn Shapiro reagált Zeman szavaira. A nagykövet sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a cseh államfő sértésnek vette a megjegyzését, ugyanakkor megismételte, továbbra is úgy véli, helytelen Zeman látogatása. A moszkvai megemlékezést a nyugati politikusok többsége az ukrajnai helyzet miatt egyébként bojkottálja. Orosz források szerint a megemlékezésen Milos Zemanon kívül az EU-ból csak a ciprusi és a görög államfő lesz jelen.

Zeman azzal érvelt a látogatása mellett, hogy az „a hála kifejezése lesz azért, hogy ebben az országban (Csehországban) nem kell németül beszélnünk... Oroszországba azért megyek, hogy lerójam tisztelem a Csehszlovákia felszabadításában elesett 150 ezer szovjet katona előtt”.

Zeman tervezett útját élesen bírálja a cseh ellenzék és a kormánykoalíciós pártok néhány politikusa is. Az MTI idézte Bohuslav Sobotka miniszterelnököt, aki szerint a kormány nem lát problémát az elnök moszkvai látogatásában. A Právo című napilap szombaton azt írta, hogy a külügyminisztérium az út jóváhagyását javasolta a kormánynak.

Az ügyben megszólalt Sobotka miniszterelnök is, aki szerint Zeman nyilatkozata Shapiro nagykövet észrevételére nem volt adekvát. Sobotka − aki egyébként találkozni is fog személyesen Zeman elnökkel az elkövetkezendő napokban −, üdvözölné, ha Zeman elnök professzionálisabban foglalkozna a külpolitikai kérdésekkel.

Sobotka reméli, hogy az elnök szavai nem járnak negatív következménnyel Csehország és szövetségesei közötti kapcsolatban, az elnöknek a nemzetközi diplomácia területén is a nemzeti érdekek védelmében kell fellépni. „Csehország nemzetbiztonsága érdekében fontos, hogy a NATO és az EU tagjai maradjunk, és képesek legyünk barátainkkal és szövetségeseinkkel kommunikálni.” − ídézte a ČTK cseh hírügynökség.

Rovatok