Index Vakbarát Hírportál

1700 iraki katona holttestére bukkantak egy tömegsírban

2015. április 7., kedd 20:02

Hatalmas tömegsírokat tártak fel törvényszéki szakemberek a nem rég felszabadított iraki Tikrit város közelében. Feltételezések szerint a sírokban az iraki hadsereg több mint 1700 katonája fekszik, akiket az Iszlám Állam radikális harcosai öltek meg, írja az RT.com.

Az Iszlám Állam 2014 júniusbában támadta meg a Takrit közelében található egykori amerikai katonai támaszpontot, a Camp Specihert. Az egy hónapig tartó ostrom során több száz iraki katonát elfogtak majd kivégeztek .

"Az első tömegsírt ma tártuk fel. Szívszorító volt a látvány. Nem tudtuk megállni, hogy ne sírjuk el magunkat. Milyen barbárok azok, akik 1700 embert hidegvérrel megölnek?" - mondta az AP-nek az iraki emberi jogi minisztérium egyik képviselője.

A törvényszéki szakemberek nyolc helyszínen tártak fel tömegsírokat Tikritben, köztük például az elnöki palotában is számos katona holttestére bukkantak. A holttesteket DNS-minták alapján azonosítják, de az már most biztosnak tűnik, hogy a Camp Speichert védő katonák maradványaira bukkantak. A szakemberek további tömegsírokra és rengeteg holttestre számítanak a feltárás során.

Rovatok