Index Vakbarát Hírportál

Két hét alatt százak haltak meg Jemenben

2015. április 7., kedd 00:43

A jemeni főváros, Szanaa lakói csak a közelmúltban szembesültek vele, hogy a stratégiai fontosságú katonai célpontok mind a szomszédságuk közelében vannak. A becsapódó bombák ablakokat és ajtókat törnek ki; a kevesebb mint két hete tartó harcokban már százak vesztek oda.

Jemen az elmúlt két hétben káoszba süllyedt. A síita vallású húszik kisebbségnek számítanak a szunnita többségű országban, így fegyveres felkelést szerveztek. A felkelők erőszakkal eltávolították a hatalomból Abdrabbu Manszúr Hádit, az ország vezetőjét, és házi őrizetbe helyezték Szanaa januári bevételekor. Hádi azonban februárban megszökött, majd Adenbe repült, és közölte, hogy még mindig az ország elnökének tekinti magát. A Hádihoz hű erők és a felkelők ezután kezdték meg a harcot.

Tegnapelőttre kellett volna a segítség

Magas rangú jemeni tisztviselők szerint a szaúdi vezetésű koalíció részben megsemmisítette a jemeni védelmi minisztérium központi parancsnokságát a hétvégén. A húszik továbbra is uralják a szunnita többségű ország fővárosát, de a légicsapások hatalmas károkat okoztak az infrastruktúrában. A húszik lakta részen elment az elektromosság, 16 millióan maradtak áram nélkül, és sokan attól tartanak, hogy hamarosan tiszta vizük sem lesz.

A harcok mindennap több tucat áldozatot követelnek. Hétfőn több mint ötvenen haltak meg Aden kikötővárosában, ahol a húszik és szövetségeseik összecsaptak Hádi híveivel. A légicsapásokban több mint 600-an haltak meg egy hét alatt. Eközben Jemenből több tízezer ember menekült el. A Vöröskereszt mielőbbi tűzszünetet sürget, hogy segíthessenek a bajba jutottakon.

Másképpen, hogy őszintén fogalmazzunk, még több ember fog meghalni. Ami a sebesülteket illeti, a túlélésük órákon múlik, nem napokon.

– mondta a Vöröskereszt közel-keleti műveleteinek vezetője. A szervezet jemeni szóvivője, Marie-Claire Feghali szerint az orvosi segítségnek már tegnapelőtt itt kellett volna lennie, mivel meg kell menteni azokat, akik még megmenthetők.

Szaúd-Arábia jóváhagyta, hogy a Vöröskereszt két géppel a térségbe menjen; az egyikkel az orvosi eszközöket szállítják, a másikkal a szervezet dolgozóit. Nehéz dolguk lesz, mivel a légicsapásokban több repteret is szétlőttek, és a repülőjáratokat is sorra törlik.

Oroszország kezdeményezésére az ENSZ biztonsági tanácsa szombaton összeült, hogy megtárgyalják az ország humanitárius helyzetét. A Moszkva által benyújtott indítvány a légicsapások leállítására kéri a kilenc országot tömörítő koalíciót. Az ülésen erről még nem született határozat. Egy, a CNN-nek névtelenül nyilatkozó diplomata szerint az indítványból hiányoznak a kulcsfontosságú elemek: például nem hívja fel a húszik figyelmét a harc beszüntetésére vagy a tárgyalások megkezdésére.

Rovatok