Index Vakbarát Hírportál

Kigyulladt egy atom-tengeralattjáró

2015. április 7., kedd 15:37

Kigyulladt egy orosz atom-tengeralattjáró Szeverodvinszkben, miközben javításokat végeztek rajta, írja a TASZSZ. Az orosz hírügynökség szerint a reaktorokat még azelőtt leállították, hogy a tűz kiütött volna. 

A hírek szerint a tengeralattjáró szigetelése gyulladt ki hegesztés közben, és egy körülbelül húsz négyzetméteres területen égett, amely aztán negyven négyzetméterre terjedt át. A balesetben senki sem sérült meg, írja az Rt.com, és hozzáteszik, a kikötő szóvivője szerint a javítási munkálatokat megelőzően az atomreaktort leállították.

Kigyulladt egy atom-tengeralattjáró

A negyven négyzetméternyi területen pusztító tüzet a tűzoltók órákon át próbálták eloltani a, ám végül rákényszerültek a szárazdokk elárasztására, hogy így vessenek véget a tűznek. A hajógyár egyik szóvivője azt mondta, a víz beeresztése megkezdődött, és néhány óráig eltarthat. Egy másik szóvivő szerint egyelőre sem megfékezni nem sikerült a lángokat, sem lokalizálni a tűzfészket.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy Viktor Csirkov tengernagy, az orosz haditengerészet vezérkari főnöke is a katasztrófa helyszínére látogatott.

Legutóbb, 2013 szeptemberében a Tomszk nevű orosz atom-tengeralattjáró fedélzetén ütött ki tűz, ugyancsak hegesztési munkálatok során. Akkor sem volt áldozat. 2011 decemberében a K-84 Jekatyerinburg nevű atom-tengeralattjárón alakult ki tűz javítás közben, s a balesetben ekkor kilencen megsebesültek.

A mostani balesetben egy K-266 típusú, Orjol (sas) nevű tengeralattjáróról van szó, amelyen két nukleáris reaktor található. 1992-ben helyezték üzembe, és az Északi Flottánál szolgál.

Ezen gyakorlatoztak, ezt tanulmányozták a mentőalakulatok 3 héten keresztül 2001-ben, mielőtt kiemelték a holttesteket a 2000-ben elsüllyedt Kurszk atom-tengeralattjáróról. 118 tengerész halt meg abban a balesetben.

На судоремонтном заводе «Звёздочка» в Северодвинске загорелась подлодка http://t.co/RcHV1uZ09Q pic.twitter.com/eUwFguLYrx

— #говоритмосква (@govoritmsk) April 7, 2015

Rovatok