Index Vakbarát Hírportál

Öngyilkos lett a korrupciógyanúval perbe fogott francia szenátor

2015. április 7., kedd 18:36

Öngyilkos lett kedden Jean Germain francia szenátor, Tours városának korábbi polgármestere néhány órával azelőtt, hogy elkezdődött volna a büntetőpere, írja az MTI.

A 67 éves politikusnak hivatali visszaélés gyanújával kellett volna bíróság elé állnia. Germain 19 éven át volt a Loire menti város polgármestere. A turisták millióit vonzó városba 2007 és 2011 között szervezetten érkeztek párok Kínából, hogy itt kössenek csoportos, szimbolikus házasságot a polgármester jelenlétében. Germaint 2013-ban azután gyanúsították meg sikkasztással és hivatali visszaéléssel, hogy a kínai párok látogatásait szervező nőről, a városházának dolgozó Lise Hanról kiderült, hogy elsikkasztotta a pároktól beszedett pénzt.

Germain azt állította, hogy semmit nem tudott erről, az ügyvédje,  Dominique Tricaud szerint pedig az önkormányzatot semmilyen kár nem érte.

Kedden a bíróságon, amikor kezdődnie kellett volna a pernek, az ügyvéd jelentette be, hogy
Germain eltűnt, és a kocsijában búcsúlevelet találtak. Holttestét néhány órával később a rendőrök találták meg a lakhelye közelében.

"Tudom, hogy milyen fájdalmat okozok azoknak, akik szeretnek, de nem hagyhatjuk, hogy a politikusok elleni szisztematikus hajtóvadászat folytatódjon" - állt a búcsúlevélben. "Vannak olyan emberek, én is közéjük tartozom, akik számára az igazságtalanság és a becstelenség elviselhetetlen. Nyugodjanak meg, egy fillért sem sikkasztottam el, nem gazdagodtam meg" - írta Germain.

Francois Hollande államfő "szörnyű tragédiának" nevezte a politikus halálát. Germaint Manuel Valls kormányfő is méltatta.

Rovatok