Index Vakbarát Hírportál

Bombaeső a spotter szemével

2015. április 8., szerda 12:59

Bár az ukrán hadsereg már másfél hónapja elhagyta a kelet-ukrajnai Debalcevét, csak nemrég került elő egy felvétel, amely a vereséget jelentő visszavonulás előtt készült az ukrán erők és az oroszbarát szakadárok közötti harcokról. A képeket egy ukrán „korrektyirovscsik” – angolul spotter, azaz előretolt tüzérségi megfigyelő – készítette. A spotter feladata, hogy pontosító koordinátákat küldjön a nehéztüzérség számára a célpont megsemmisítéséhez.

A videó felirata szerint ezek az „utolsó felvételek”, bár nem egyértelmű, hogy az utolsó felvétel a kivonulás miatt utolsó, vagy mert a katona életét vesztette. Annyi még hallatszik, hogy a katona lehülyéz valakit, úgy tűnik, hogy ez a sajátjaira vonatkozik, mintha attól tartana, hogy végül azt a pontot éri tüzérségi találat, ahol ő áll.

Debalceve (oroszul Debalcevo) volt az egyik legforróbb pontja az ukrán hadsereg és az oroszbarát szeparatisták közötti harcoknak. A szakadárok minden bizonnyal közvetlen fegyveres katonai támogatást kaptak Moszkvától, bár a Kreml ezt mindvégig tagadta – ellentétben magukkal a kelet-ukrajnai szakadárokkal. Debalceve fontos vasúti csomópont a szakadár Donyeck és a szakadár Luganszk városok közötti vonalon, ahol a múlt héten – hét hónap szünet után – már megindult a vasúti közlekedés. A településen nem szűntek a harcok a második minszki megállapodás életbelépésével sem, egészen addig, míg a szakadárok február 18-án ki nem szorították az ukrán erőket. Legalább ötszáz ukrán katona vesztette életét a debalcevei katlanban, köztük több kárpátaljai magyar is.

Rovatok