Index Vakbarát Hírportál

Hónapok óta nem találnak egy radioaktív rakományt Vietnamban

2015. április 8., szerda 11:26

A vietnami állami média szerint nagyjából három hónappal ezelőtt lophattak el egy radioaktív szállítmányt egy acélgyárból, amelyet azóta sem találnak. 

A tartományi önkormányzat tudományos osztályának nyilatkozója szerint ugyanakkor

nem tudni, hogyan és mikor tűnt el

a kobalt-60 izotópot tartalmazó 45 kilós és 45 centi hosszú fémdoboz.

Az emberre és a környezetre is veszélyes radioaktív rakomány előkerítésére ugyanakkor az MTI híradása szerint a vietnami hatóságok csak most indítottak kiterjesztett keresést. Most már a szomszédos térségek hulladéktároló övezeteit is átkutatják, mivel attól tartanak, hogy ócskavas-kereskedőkhöz kerülhetett a doboz, amit ha kinyitnak, sugárzásnak teszik ki magukat és környezetüket is.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a legveszélyesebb sugárzási kategóriába sorolja a kobalt 60-as izotópot, nem véletlenül. Az izotóp 5 éves felezési idejű, és nagy energiájú gamma fotonokat bocsát ki. Ha valaki kinyitja az izotópot tartalmazó fémdobozt, akkor akár pár perc alatt halálos dózist kaphat. 

A vietnami acélgyárban feltehetően ipari radiográfiára használták, ez hasonlít a röntgensugárzásra, a fémalkatrészek szerkezeti hibáit vizsgálják vele. De a kobalt-60-at korábban használták orvosi besugárzásokra, folyadékszintmérőkhöz, vastagságmérő eszközökhöz, valamint fűszerek, élelmiszerek, orvosi eszközök sterilizálására is.

Ha bővebben érdekli a téma, olvassa el az Ezért ne lopj radioaktív izotópot című cikkünket.

Rovatok