Index Vakbarát Hírportál

Irán hadihajókat küldött Jemenhez

2015. április 8., szerda 19:02 | aznap frissítve

Iráni hadihajók érkeztek Jemen partjaihoz, az iráni hadsereg szerint azért, hogy biztosítsák a stratégiai fontosságú Báb el-Mandeb tengerszorost. Az állami Press-Tv arról számolt be, hogy az Alborz romboló és a logisztikai támogatást nyújtó, Busehr nevű hajó szerdán hagyta el a dél-iráni Bandar-Abbász kikötőjét.

A Báb el-Mandeb tengerszoros ellenőrzése azért kulcsfontosságú, mert ez köti össze az Arab-tengert a Vörös-tengerrel (és így a Szuezi-csatornával), ezért ez az Európa és Ázsia közötti egyik legfontosabb hajózási útvonal.Morteza Sarmadi iráni külügyminiszter-helyettes közben nemzeti egységkormány alakítására szólította fel a jemeni harcoló feleket.

A felkelők és az Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között továbbra is összecsapások folynak Áden központjában. A helyi mecsetek szerdán dzsihádra szólították fel a lakosságot a várost ostromló húszik ellen. Az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet közben bejelentette, hogy megérkezett az első, orvosi segélyfelszereléseket szállító hajójuk a dél-jemeni Ádenbe.

A jemeni elnököt támogató Szaúd-Arábia és öbölbeli szövetségesei március 26-án indítottak légi csapásokat Jemen területén a síita húszi felkelők ellen, miután a fővárost már tavaly szeptember óta ellenőrzésük alatt tartó húszik a déli országrészben is előrenyomultak. A koalíció légi csapásainak március végi kezdete óta több mint kétszáz ember életét vesztette, 1300 pedig megsebesült Jemenben, írja az MTI.

Irán és Szaúd-Arábia most Jemen fölött is egymásnak feszül, ami csatatérré változtathatja az országot. A káoszt viszont kihasználhatják a terrorszervezetek is. A jemeni helyzetről bővebben itt írtunk>>>

Húsz kilogramm aranyat ígért az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat arab-félszigeti szárnya (AQAP) annak, aki elfogja vagy megöli a húszik vezetőjét, illetve szövetségesét, Ali Abdalláh Szálehet, az ország volt elnökét.

Rovatok