Index Vakbarát Hírportál

Kolumbiai kormány: Kiskorúakat erőszakolnak meg az amerikai katonák

2015. április 8., szerda 14:52

2003 és 2007 között 54 fiatalkorú kolumbiai lányt erőszakoltak meg amerikai katonák, állítja a kolumbiai kormány és az egyébként vele harcban álló FARC nevű baloldali lázadó csoport közös jelentése. Megjegyzik, hogy az Egyesült Államok és Kolumbia közti kétoldalú megállapodások és a diplomáciai mentességek miatt egy katonát sem tudnak felelősségre vonni. 

Az USA hadseregének szóvivője azt mondta a hírt közlő The Daily Beastnek, hogy nincs tudomásuk egy ilyen bűncselekménnyel kapcsolatos bizonyítékról sem, de egyébként mélyen elítélik a hasonló eseteket. A másik oldalon viszont úgy látják, hogy számos bizonyíték áll rendelkezésre, de a már fent említett okok miatt, hiába. Az egyik kolumibia tisztségviselő egyenesen arról beszélt, hogy ahol az amerikai hadsereg megjelenik, ott 

felüti a fejét a szexuális imperializmus is.

A kolumbiai nőket érő szexuális erőszak mindennapos Kolumbiában, de távolról sem az amerikai sereg részéről. Az országban 50 éve tartó polgárháborúban minden fegyveres csoport (beleértve a kolumbiai hadsereget is) rendszeresen erőszakol meg nőket. Elvileg 7234 esetet regisztráltak az elmúlt öt évtizedben, de a valós szám ennél valószínűleg jóval magasabb. 

Rovatok