Index Vakbarát Hírportál

Maradhat Svédországban Fruzsina

2015. április 8., szerda 14:23 | aznap frissítve

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az Indexnek megerősítette az Origo értesülését, miszerint Svédországban, a nagynénjénél maradhat Wilhelm Fruzsina. Az ügyben a magyar külügy munkatársai találták meg a megoldást. A hvg.hu szerint Szijjártó Péter csütörtök reggel jelenti be, pontosan mi ez.

Ahogy az Index korábban megírta, az értelmi sérült, árva lányt a svéd hatóságok elszakították volna egyetlen élő rokonától, magyar nagynénjétől, és Magyarországra küldték volna vissza. A Malmőben élő Ruff Ágnes március közepén tüntetést is szervezett a budapesti svéd nagykövetség épülete előtt, ahol petíciót adott át tiltakozásul. Svédország arra hivatkozott, hogy Fruzsina ellátása túl nagy anyagi terhet rótt volna az országra.

A lány rokona és a magyar külügy viszont arra hivatkozott, hogy az értelmi sérült lánynak mindennél fontosabb, hogy családjával maradhasson, mivel ha Magyarországra küldenék vissza, feltehetően intézménybe kerülne.

Március közepén Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, hogy felajánlották Svédországnak, hogy Magyarország hozzájárul a lány svédországi tartózkodási költségeihez - lehetséges, hogy végül így oldódott meg a lány ügye.

Rovatok