Index Vakbarát Hírportál

2050-re muzulmán lesz Európa?

2015. április 9., csütörtök 07:07

Hátradőlhetnek a világ Semjén Zsoltjai: 2050-ben még mindig a kereszténység lesz a világ legnagyobb vallása. Igaz, már nem sokkal, mert a muzulmán lakosság a következő 35 évben is a leggyorsabban fog gyarapodni – mutatta ki a Pew Research Center felmérése.

Ideje fekete pápát választani

A keresztények száma – a kutatás egy csoportba tette a protestánsokat, katolikusokat, pravoszlávokat – a jelenlegi 2,1 milliárdról 2,9 milliárdra fog nőni.  Természetesen nem a stagnáló európai lakosságnak köszönhetően, hanem fekete Afrika révén.

A keresztények negyven százaléka a szubszaharai térségben fog élni 2050-ben. 

Európa a keresztény világ 15 százalékát fogja adni, a jelenlegi 25 százalék helyett.

Valójában azonban mégsem dőlhet hátra Semjén Zsolt, mint az a globális adatokból sejthető lenne: vasárnapi zárva tartás ide, alkotmányba foglalt keresztény gyökerek oda, Európában csökkenni fog a keresztények abszolút száma is a következő évtizedekben. Európa lakosságának 10 százaléka lesz muzulmán, igaz, a kontinensen belül az eloszlás nagyon egyenetlen lesz.

A gyarapodás nem annyira az iszlám terjedését, mint az iszlám világ önmagán belüli növekedését jelenti: jelenleg 51 ország van, ahol a lakosság többségét az iszlám hívei adják, ez a szám 2050-ben is csak 53 lesz. Igaz, az egyik épp Afrika legnépesebb állama, a most 150 milliós Nigéria, ahol a többséget jelenleg még a keresztények adják.

A keresztény népesség gyarapodása globálisan csak a jelenlegi 31,4 százalékos arány megőrzésére lesz elég, miközben az iszlám hívei – síiták, szunniták együtt – a mostani 23-ról 30 százalékra növelik szeletüket a vallási tortában. Ez abszolút számokban 1,6 milliárd ember helyett 2,75 milliárdot jelent. (Hogy százalékosan nem annyira látványos a növekedés, mint az abszolút szám, az azzal magyarázható, hogy a Föld teljes lakossága is növekedni fog a jelenlegi 6,9-ről 9,3 milliárdra.)

16 millió

A felmérés szerint a világon jelenleg 13,9 millió zsidó él, 2050-re számuk 16 millió lesz. (A felmérés a magukat zsidó vallásúakként meghatározókat vette számításba.) Akkor a zsidók több mint 50 százalékának Észak-Afrika és a Közel-Kelet lesz az otthona a mostani 40 helyett. (A kutatás arra természetesen nem tér ki, hogy hogyan alakul Izrael és a Palesztin Hatóság viszonya, és hol húzódnak az ország határai.) Jelenleg a vallásos zsidók 43 százaléka él Észak-Amerikában, ez 40 százalékra esik, de még gyorsabban szűkül az Európában élők aránya: a mostani 10,2-ről 7,5-re.

Egyedül a budhisták azok, akik a következő évtizedekben abszolút számokban sem fognak gyarapodni: 490 milliós táboruk 2050-ben sem éri el a félmilliárdot, így százalékos arányuk jelentősen csökkenni fog.

És hol maradnak a világiak?

Számszerűen csekély mértékben többen lesznek, arányaikban azonban jóval kevesebben lesznek 2050-ben azok, akik nem tartják magukat vallásosnak. Most a világ lakóinak 16 százaléka nem hisz semmilyen istenben, arányuk harmincöt év múlva csak 13 százalék lesz. Európában azonban nőni fog számuk. Ezen belül talán a csehek lesznek felülreprezentáltak. Már jelenleg is a világ élvonalában vannak a nem vallásosak arányát tekintve, de ez 2050-ben a mostaninál is nagyobb, 79 százalék lesz. Magyarországon 23 százalék. A legtöbben azonban a nem vallásos kínaiak lesznek, akiknek az aránya csaknem 51 százalék lesz az akkor is nagyjából 1,5 milliárdos országban.

A felmérés szerint az iszlámnak 2070-ig várnia kell: aránya akkor nő globálisan 34 százalék fölé, és ekkor fogja megelőzni a teljes keresztény világ népességét, hogy a Föld lakóinak legnagyobb csoportját adja.

Rovatok