Index Vakbarát Hírportál

31 magyart kell kimenteni Jemenből

2015. április 9., csütörtök 10:18

A polgárháború sújtotta Jemenből eddig 4 magyart sikerült kimenekíteni, közölte Szijjártó Péter külügyminiszter az M1 Aktuális című műsorában. A két héttel ezelőtt kitört harcokban százak haltak meg, és több tízezer ember vált földönfutóvá.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium úgy tudja, hogy a hétvégén evakuált négy emberen kívül még 31 magyar állampolgár van az országban, mint mondta, ők jól vannak, nincsenek veszélyben. Közülük egy ember Jemenben akar maradni, viszont az egyik családban az apa jemeni, és ő kérte a magyar külügytől a kimenekítését. Vagyis összesen 31 embert próbálnak evakuálni a nemzetközi migrációs szervezet akciójának keretében. Mint Szijjártó mondta, az evakuációs költségeket a kormány már jóváhagyta.

A jemeni elnököt támogató Szaúd-Arábia és öbölbeli szövetségesei március 26-án indítottak légi csapásokat Jemen területén a síita húszi felkelők ellen, miután a fővárost már tavaly szeptember óta ellenőrzésük alatt tartó húszik a déli országrészben is előrenyomultak. A koalíció légi csapásainak március végi kezdete óta több mint kétszáz ember életét vesztette, 1300 pedig megsebesült Jemenben.

A jemeni síita-szunnita háborúról itt írtunk bővebb összefoglaló anyagot.

Rovatok