Index Vakbarát Hírportál

Fegyelmit indítottak a francia főnáci ellen

2015. április 9., csütörtök 18:03 | aznap frissítve

Fegyelmi eljárást indított a szélsőjobboldali francia Nemzeti Front (FN) vezetője, Marine Le Pen saját apja, egyben a párt alapítója és egykori elnöke, Jean-Marie Le Pen ellen. Marine Le Pen mindezt a TF1 televízió műsorában jelentette be csütörtök este, hozzátéve: azt szeretné, ha a tiszteletbeli elnök, a 86 éves Jean-Marie Le Pen visszavonulna a politikától – írja az MTI.

A fegyelmi közvetlen előzménye az az interjú, amely az előző nap jelent meg a Rivarol című szélsőjobboldali, antiszemita újságban, és amelyben az idős politikus védelmébe vette Philippe Pétaint, a II. világháború idején a nácikkal kollaboráló francia rendszer vezetőjét, valamint kijelentette: eltúlzottnak tartja azt, ahogy a lánya irányítása alatt az új FN-vezetés az antiszemitizmus és az idegengyűlölet vádja ellen védekezik.

BBC arról írt, hogy a Front National jelenlegi elnökének, Marine Le Pennek az apja, Jean-Marie Le Pen egy rádióinterjúban csütörtökön arról beszélt, hogy lánya "legszívesebben a koporsóban látná", és azt is mondta, hogy őrültek azok, akik azt szeretnék, hogy lemondjon a Front Nacionalban betöltött tiszteletbeli elnöki címéről.

A viszály azután tört ki, hogy Marine elítélte apja nyilvános kijelentését, miszerint a náci gázkamrák a "történelem részletkérdései" voltak, amit 1987 után idén újra megismételt. Szerdán Marine Le Pen közleményt adott ki, amiben azt írta, "úgy tűnik, az apja a felperzselt föld taktikája és a politikai öngyilkosság közötti spirálba került". A közlemény szerint ezért Marine Le Pen azt üzente neki, hogy nem támogatja, hogy Alpes-Cote d'Azurben induljon a választásokon. Marine Le Pen szerint "lehet hogy úgy tűnik, hogy a nyers provokáció csak nekem árt, de valójában az egész mozgalmat hátráltatja".

A Front National vezetésében egyébként akad, aki Marine-t támogatja: Florian Philippot alelnök például kiállt amellett, hogy Jean-Marie Le Pennek le kellene mondania. A pártot 40 éve alapító Jean-Marie Le Pen szerint viszont még mindig van akkora presztizse a párton belül, hogy a lemondása a lányának is ártson.

Rovatok