Index Vakbarát Hírportál

Putyin a nácik által elrabolt ikonnal ajándékozta meg a görög miniszterelnököt

2015. április 9., csütörtök 20:36

Vlagyimir Putyin a nácik által Görögországból elrabolt régi szentképet adott ajándékba Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnöknek a politikus moszkvai látogatása alkalmából a Kremlben- közölte az MTI.

Az ikon Szent Miklóst és Szent Szpiridont ábrázolja. Az ortodox keresztény szentképet egy náci tiszt rabolta el egy templomból Görögország II. világháborús náci megszállása alatt. A képet egy orosz állampolgár vette meg a tiszt leszármazottjaitól.

Jóvátételt akarnak

Ciprasz kormányának tagjai az utóbbi időben több alkalommal beszéltek arról, hogy Németországnak jelentős jóvátételt kellene fizetnie Görögországnak a náci megszállás okozta károkért. A görög pénzügyminiszter-helyettes hétfőn 278,7 milliárd eurós jóvátételi igényről beszélt. Berlin ezt ostobaságnak nevezte, és közölte, hogy 1960-ban már fizetett jóvátételt Athénnak, a Németország újraegyesítésének elismeréséről szóló 1990-es megállapodás pedig minden ezzel kapcsolatos kérdést lezárt jogilag.

Görögország újabb pénzügyi mentőcsomag nélkül hamarosan fizetésképtelenné válhat. Putyin és Ciprasz gazdasági együttműködési akciótervet írt alá Moszkvában.

Rovatok