Index Vakbarát Hírportál

Nem a magyarokat nyomaszthatja igazán a menekültprobléma

2015. április 10., péntek 06:20

Az idei év első három hónapjában megháromszorozódott a Görögországba tengeren illegálisan érkező menekültek száma 2014 azonos időszakához viszonyítva – idézi az MTI az ország parti őrségének csütörtökön kiadott jelentését.

Tavaly március végéig háromezernél kevesebb, idén viszont már 10 ezernél több menekült ért görög partot. Az embercsempészek leggyakrabban a török partoktól néhány kilométernyire található görög szigetekre viszik a főleg Szíriából és Afrikából érkező menekülteket.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Unió migrációs ügyekben felelős biztosa szerdán Athénban azzal próbálta nyugtatni az amúgy is rettenetes szociális válságban lévő országot, hogy az Unió tudatában van annak, sürgősen változtatnia kell a menekült-befogadási rendszerén.

Jelenleg ugyanis az a tagország a felelős a menekültekért, amelybe az illetők először érkeznek – ezzel viszont óriási teher nehezedik a gazdasági válság által amúgy is kiemelten súlytott mediterrán országokra.

A menekültprobléma legjobb kezelése persze az lenne, ha az EU a kibocsátásért felelős konfliktusgócokat segítene kibogozni. Csütörtöki máltai látogatásán Matteo Renzi olasz miniszterelnök is emellett tette le a garast, mondván, Európának segítenie kell a líbiai polgárháború megfékezésében (itt a Kaddafi-rezsim bukása óta két nagyobb és több kisebb hatalmi centrumra szakadt az ország)

Rovatok