Index Vakbarát Hírportál

Ismételjük gyorsan át, mekkora csodagyerek volt Kim Dzsongun

2015. április 10., péntek 14:35

Háromévesen autót vezetett, kilencévesen vitorlásversenyt nyert Kim Dzsongun Észak-Korea állami tanterve szerint. A vezetőt azért idealizálják, hogy népszerűségét növeljék, írja szakértőket idézve a Telegraph.

A dél-koreai YTN televízió számolt be arról, hogy a tanári kézikönyvek előírják, hogy a diákok tanuljanak Kim csodagyerekként letudott hőstetteiről.

A felső tagozatos és gimnazista gyerekek egy idén bevezetett új tantárgy, a „Kim Dzsongun forradalmi tettei” keretében tanulnak majd a vezető életéről. Így azt is tudniuk kell majd, hogy Kim tehetséges zeneszerző, és kilenc évesen „vitorlásversenyen legyőzte egy Észak-Koreába látogató külföldi hajógyár vezetőjét”.

„Ez arra utal, hogy Kim uralma még nem teljesen stabil” – mondta Toshimitsu Shigemura, a tokiói Waseda Egyetem kutatója. „A gyerekek nyilván elhiszik, amit hallanak, a tanároknak nincs más választásuk, mint hogy elhiggyék.”

A Kim-családban nem ritkák a zsenik: a mostani vezető 2011-ben meghalt apja, Kim Dzsongil három hónaposan már járt és nyolchetesen beszélt a hivatalos kultusza szerint. Felső tagozatos általános iskolásként kijavította a tanárait, később két év alatt hat operát írt.

Rovatok