Index Vakbarát Hírportál

Újabb videó került elő az amerikai rendőrről, aki lelőtt egy menekülő fekete férfit

2015. április 10., péntek 09:00

Nyilvánosságra került a rendőrautó fedélzeti kamerájának felvétele a dél-karolinai esetben, melyben az igazoltató rendőr üldözni kezdte, majd lelőtte az igazoltatott, majd elmenekülő fekete sofőrt.

Az 50 éves Walter Scottot azért állította meg a rendőr, mert törött volt a féklámpája. Az 50 éves Walter Scott azt mondta, hogy még nincs a nevére íratva a Mercedes, melyben rajta kívül egy utas is volt. Miután a rendőr visszaült a járőrkocsiba (valószínűleg azért, hogy az autó adatait ellenőrizze), a fekete férfi elfutott.

30 évet kaphat

Az első felvételt egy járókelő készítette, aki épp a munkahelyére tartott, amikor meglátta a dulakodást, és meghallotta egy sokkoló hangját. A szemtanú szerint a fekete férfi „nem próbált verekedni″, csak el akart menekülni. Sem a dulakodás, sem a sokkoló használata nincs még rajta a felvételen.

Az első nyilvánosságra került videót, melyen az látszik, ahogy a rendőr lelövi a fekete férfit, itt nézheti meg.Figyelem, felkavaró tartalom!

A felvételen látszik, hogy a rendőr a menekülő férfira először rálőtt egy kábító pisztollyal, majd nyolcszor éles lőszerrel, amire Scott összeesett és meghalt. A rendőr ezután megbilincselte a halott férfit, visszalépett tőle, majd mellé dobott egy tárgyat, amiről nem állapítható meg a felvételen, hogy micsoda.  

Michael Slagert kirúgták a rendőrségtől, vádat emeltek ellene. Ha bűnösnek találják, 30 évtől életfogytig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Két éve feljelentették

A BBC szerint North Charlestonban tüntetések voltak a férfi lelövése miatt, azonban a tiltakozásokon a korábbiakhoz képest kevesebben, nagyjából ötvenen vettek részt. A 18 éves Michael Brown tavalyi megölése Fergusonban országszerte erőszakos tiltakozásokat váltott ki.

A négygyerekes, elvált Scott az MTI szerint háromszor is ült börtönben, mert nem fizette a gyerektartást. Rokonai szerint elképzelhető, hogy emiatt futott el az igazoltatás elől. Több kisebb közlekedési kihágása is volt, 1987-ben pedig testi sértés miatt folyt ellene eljárás.

Slagert 2013-ban feljelentette egy Mario Givens nevű fekete férfi, mert a rendőr sokkolót használt ellene az otthonában. Givens azt állította, hogy nála nem volt fegyver. Slagert akkor nem távolították el a rendőri testülettől, de most igen, és szerdán gyilkosság gyanújával vádat emeltek ellene. A North Charleston-i rendőrség most újból ki fogja vizsgálni a két évvel ezelőtti ügyet.

Rovatok