Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok Kínának adták el először az új légvédelmi rakétarendszerüket

2015. április 13., hétfő 07:25

Kína Sz-400-as légvédelmi rakétarendszert vásárolt Oroszországtól, jelentette be  a Roszoboronexport orosz állami fegyverexportőr cég vezérigazgatója. Anatolij Iszajkin a Kommerszantnak adott interjúban azt mondta: sok ország szeretne Sz-400-asokat venni, de a cégnek, az Almaz-Antey konszernnek elsősorban az orosz védelmi minisztérium igényeit kell kielégítenie.

Még ha bővítenék is a gyártási kapacitásokat, bonyolult lenne ezeket ezeket a rendszereket egyszerre több országnak átadni. Kína most az elsők között kapta meg a rendszert. Az Sz-400-as Triumf (NATO kódnevén: SA-21 Growler) megvásárlásáról 2010 óta folytak tárgyalások Peking és Moszkva között. Az üzletben szerepet játszhattak a tavaly tavasszal kibontakozott ukrán válság fejleményei, illetve az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciók is. 

S-400 Triumf - bemutató

Szakértők tavaly augusztusban a South China Morning Post című hongkongi lapnak nyilatkozva úgy vélekedtek, hogy felboríthatja a regionális biztonsági, hatalmi egyensúlyt a Kína és Oroszország közötti fegyverkereskedelem fokozódása, különösen az Sz-400-asok Kínának történő eladása. Az ugyanis lépéskényszerbe hozza a szintén nagyrészt orosz fegyverekre hagyatkozó Indiát, még ha védelmi stratégiáján nem is fog változtatni.

Az Sz-400 Triumpfot, amely a kínai hadseregben már rendszeresített Sz-300-as továbbfejlesztett változata, a világ egyik legfejlettebb légvédelmi rakétarendszereként tartják számon. Rakétái 400 kilométeres távolságig és 30 kilométeres magasságig vethetők be harci gépek, drónok és manőverező robotrepülőgépek ellen, de képesek közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítésére is.

Rovatok