Index Vakbarát Hírportál

Mégsem öt, hanem tizennégy magyart kell kihozni Jemenből

2015. április 13., hétfő 16:45 | aznap frissítve

A jelenlegi információk alapján 14 magyarról, illetve magyar családok tagjairól lehet tudni, akik el akarják hagyni Jement - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Barcelonából telefonon nyilatkozva az MTI-nek.

A miniszter emlékeztetett: vasárnap 26-an érkeztek Kartúmba, őket a helyszínen a kairói magyar nagykövetség első beosztottja, a helyi tiszteletbeli konzul és a helyi magyar kereskedőház munkatársai fogadták. Mindannyian jól vannak, köztük a hetedik hónapban lévő állapotos nő és a gyermekek is.

A 26 ember közül négyen helyben lakó rokonokhoz mentek, és nem igényeltek további segítséget. Hatan hajnalban felszálltak egy Isztambulba tartó repülőre, ahonnan Budapestre utaznak majd tovább, nekik megvannak a repülőjegyeik, így ők sem kértek további segítséget. Tizenhatan jelenleg egy kartúmi szállodában tartózkodnak, közülük tizennégyen Budapestre kívánnak jönni, ez várhatóan hétfő este Dohán keresztül történhet, ketten pedig Ammánba utaznak tovább.

Ezer dollár személyenként

A szállás és az ellátás költségeit a helyi tiszteletbeli konzul fedezi. A mentőakció végrehajtásának költsége a jelenlegi számítások alapján ezer dollár személyenként.

A vasárnapi információik alapján még hatan voltak Jemenben, akik magyarok vagy magyar családok tagjai. Azonban ahogy romlik a helyzet, egyre többen jelentkeznek olyanok, akik eddig ezt nem tették meg, így jelenleg úgy tűnik, 14 emberről tudnak, akik magyarok, illetve magyar családok tagjai. Az ő evakuálásukat jelenleg szervezik, a tárgyalások mostani állása szerint e csoport egy része kedden távozhat, addig is folyamatosak az egyeztetések.

Jemenben síita húszi lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorításáért és a törvényes hatalom helyreállításáért március 26-án Szaúd-Arábia más térségbeli arab országokkal együtt katonai hadműveletet indított a lázadók ellen.

Rovatok