Index Vakbarát Hírportál

Újabb rendőri túlkapás az USA-ban: földön fekvő embert lőttek le

2015. április 13., hétfő 09:59 | aznap frissítve

Egy földön fekvő és már ártalmatlanított embert lőttek le a rendőrök Tulsában. Az eset április 2-án történt, de az ügyészség most tette közzé a videót.

A videón rendőrök húzzák csőbe a fegyverkereskedelem miatt körözött Eric Harrist. Amikor az afroamerikai férfi rájön, hogy rendőrökkel üzletel, kiugrik az autóból.

Üldözőbe veszik. Az utcán egy rendőr a földre fekteti, és rátérdel a fejére.  Ezután az egyik 73 éves kisegítő rendőr az elektromos sokkot adó Taser helyett véletlenül az éles fegyverrel lő rá. „Ó, lelőttem, elnézést” – mondja a videón a férfi.

A férfi ezután azt kiabálja, hogy nem kap levegőt, de erre az egyik rendőr azt mondja: „Leszarom. Fogd be a pofád!” A férfi a kórházban belehalt sérüléseibe.

Lelőnek egy földön fekvő embert a tulsai rendőrök

Az utóbbi időben több olyan videó is megjelent, amelyeken az amerikai rendőrök nem mindig indokoltan használják a fegyverüket. Néhány nappal ezelőtt Dél-Karolinában egy rendőr félreállította az 50 éves Walter Lamer Scottot, mert el volt törve az egyik féklámpája. A rendőr és Scott között dulakodás tört ki, majd a fekete férfi elkezdett futni. A rendőr a menekülő férfira először rálőtt egy kábító pisztollyal, majd nyolcszor éles lőszerrel, amire Scott összeesett és meghalt.

Egyre több amerikai rendőr visel testkamerát, de az ilyen esetekről egyre több járókelő készít felvételt a mobiljával. Ezek a felvételek gyakran cáfolják a rendőrség állításait, de azt is mutatják, milyen nehéz körülmények között dolgoznak az amerikai rendőrök.

Rovatok