Index Vakbarát Hírportál

Hét év börtönt kapott egy volt egyiptomi elnökjelölt

2015. április 14., kedd 17:00

A kairói semmítőszék elutasította Házem Abu Iszmáíl volt egyiptomi elnökjelölt fellebbezését, így jogerőssé vált a rá kiszabott hétéves börtönbüntetés, írja az MTI. Korábban azért ítélték el, mert a 2012-es elnökválasztás idején elhallgatta, hogy anyja amerikai állampolgár, pedig az észak-afrikai országban nem lehet államfő az, aki, illetve akinek valamelyik szülője az egyiptomin kívül más állampolgársággal is rendelkezik.

Abu Iszmáíl nagy esélyekkel indult a 2012-es szavazáson, a jelöléshez szükséges 30 ezer aláírás több mint ötszörösét gyűjtötte össze. A keményvonalas szalafista (ők azok, akik a magánéletre is kiterjesztik az iszlám tanításait) annak idején azt állította, hogy anyjának csupán zöldkártyája volt, a legfelsőbb választási bizottság mégis érvénytelenítette jelöltségét. A választásokat végül az iszlamista Mohamed Murszi nyerte meg.

Abu Iszmáílt csak azután tartóztatták le, hogy a jelenlegi államfő Abdel-Fattáh esz-Szíszi 2013 júliusában elmozdította Murszit elnöki tisztségéből, és átfogó hadjáratot indított támogatói ellen. A hatalomváltást követő hónapokban több magas rangú iszlamista politikus is rács mögé került .

Az ország legmagasabb szintű fellebbviteli bírósága, azaz a kairói semmítőszék tavaly decemberben már véglegesítette Abu Iszmáíl egy másik, egyéves börtönbüntetését, amelyet a bíróság megsértése miatt kapott. Iszmáil ellen ráadásul egyéb eljárások is folynak, így még nem tudni, hogy összesen hány év börtönre számíthat majd.

Rovatok