Index Vakbarát Hírportál

Sok bomba semmiért

2015. április 14., kedd 07:00

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tavaly augusztus óta 16 800 négyzetkilométernyi területet veszített Irakban, viszont Szíriában szinte érintetlenek a pozíciói, sőt némi területnövekedést is elkönyvelhetett – idézi az MTI az amerikai védelmi minisztérium hétfő éjjeli közleményét.

Steven Warren ezredes, a Pentagon szóvivője elmondta, hogy Irakban az utóbbi időben déli és nyugati irányba sikerült visszaszorítani a mudzsáhideket. északon Moszul, délebbre Fallúdzsa és Ramádi a két fő bázisuk. Az amerikai védelmi minisztérium egy friss térképet is megmutatott az augusztus óta Irakban felszabadított területekkel, köztük Tikrít városával, a Szindzsár-hegységgel és a moszuli gáttal. Ha pedig ön is szívesen böngészné a kusza frontvonalat, akkor a New York Times gyönyörű térképgyűjteményét ajánljuk.

Warren azt közölte, hogy a dzsihadisták az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légicsapásai és az iraki kormányerők szárazföldi offenzívája következtében szorultak vissza Irakban, de óvott attól, hogy egyértelműnek tekintsük a győzelmet. 

Az amerikaiakat az is óvatosságra inti, hogy a légihadjárat messze nem volt olyan sikeres a szomszédos Szíriában, ahol az IS hatalmas területeket tart ellenőrzése alatt az Eufrátesz mentén, az északi és a keleti országrészben. Bár az Iszlám Állam harcosait sikerült kiűzni a török határ közelében fekvő észak-szíriai Kobani városból, a terrorszervezet tagjai újabb területeket vontak az ellenőrzésük alá Homsz és Damaszkusz környékén – mondta az ezredes. 

Rovatok