nonono

Index Vakbarát Hírportál

Lopott Nike-k százaival kereskedtek az alkalmazottak

2015. április 14., kedd 23:14

Ritka és limitált Nike-cipők százait lophatta el, majd értékesíthette egy férfi, akit múlt szerdán ítélt el egy portlandi kerületi bíróság, írja a Quartz. A világmárka egy korábbi alkalmazottja, Kyle Yamaguchi bűntársával, Tung Hóval több mint 630 pár sportcipőt emelhetett, majd adhatott el 2012 szeptembere és 2014 márciusa között. Az okozott kár körülbelül 190 millió forint.

Yamaguchi a Nike promócióstermék-menedzsereként éveken át rendelhetett a kínai gyárak tömeggyártás előtt álló modelljeiből és a különböző promóciós termékekből. Ezek az igen ritka példányok persze rendkívül keresettek a gyűjtők körében, volt olyan darab is, amiért több mint húszezer dollárt, azaz nagyjából 5,5 millió forintot fizettek az eBay-en. 

Yamaguchi 2012 januárjában hagyta ott a Nike-t, helyét pedig későbbi tettestársa, Ho vette át. Az előd megmutatta helyettesének, a számlázással hogyan játszhatja ki a Nike rendszerét. Júliustól már együttműködtek: Ho szerezte be a példányokat, Yamaguchi pedig eljuttatta a lopott termékeket a viszonteladókhoz.

Legfőbb lerakatuk Floridában lett volna, ahol egy Jason Keating nevű férfi segített volna megszabadulni az árutól. Ügyvédje szerint, mivel Keating nem a Nike alkalmazottja, kevésbé vétkes, mint a másik két érintett az ügyben.

A Nike belső biztonsági szerve idővel megneszelte a csalást, és eljuttatta a rendőrségnek azt a felvételt, amelyen Ho jól láthatóan a cipőket csempészi ki a Nike-tól. A rendőrök tavaly márciusban csaptak le rá saját otthonában, ahol 1941 pár cipőt és nagy összegű pénzt találtak.

Yamaguchi tavaly decemberben bűnösnek vallotta magát, amiért öt év próbaidőre és 50 óra közmunkára ítélte a bíróság. Ho és Keating ügyét még ebben a hónapban tárgyalja a bíróság. Ho és Yamaguchi jogi képviselői azt nyilatkozták, hogy védenceik nem kívánják kommentálni az esetet.

Rovatok