Index Vakbarát Hírportál

Áder János mongolokkal mosolyog

2015. április 15., szerda 09:05

Mongóliába utazott hivatalos látogatásra Áder János köztársasági elnök. Az államfő útjáról az MTI részletes képes és szöveges beszámolót közölt, amelyet nekünk sem szabad kihagynunk. Víz, élelmiszer, filmgyártás - a legkülönbözőbb témák kerültek elő.

Áder János magyar államfő Ulánbátorban Cahiagín Elbegdordzs mongol köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen megtudtuk, hogy miben segíthet Magyarország Mongóliának. 

Elsősorban a vízgazdálkodás és a mezőgazdaság fejlesztésében nyújthat segítséget Mongóliának ahhoz, hogy termékeivel kilépjen a világpiacra.

A két államfő a megbeszélésüket követően egyaránt üdvözölte, hogy májusban Magyarország ismét megnyitja mongóliai nagykövetségét. Cahiagín Elbegdordzs a két ország közötti oktatási együttműködést emelte ki, amelynek eredményeként szeptembertől már száz ösztöndíjas mongol diák tanulhat Magyarországon, az eddigi tizenöt után.  

Mit mondott Áder János Mongóliáról?

A mongol elnök miért szereti Magyarországot?

Cahiagín Elbegdordzs felidézte tavalyi, magyarországi látogatását, és emlékeztetett arra is: magyar államfő utoljára huszonegy évvel ezelőtt járt országában. Áder János Mongóliában találkozott Dzandákhí Enkhbold parlamenti elnökkel és Csimedín Szaikhanbileg miniszterelnökkel. Az államfő csütörtökön tér vissza Magyarországra ázsiai útjáról.

Rovatok